Lütfü Dağtaş - Sergisinde yer alan tuval, rölyef, heykel ve enstalasyondan oluşan çalışmaları hakkında bilgi veren Ressam Şükrü Karakuş, Anadolu geleneğinde yer alan; küçük kumaş parçalarının birleştirilmesi yoluyla yeniden kullanımı mümkün kılan tekniğin plastik sanatlar aracılığıyla farklı dilini yakalamaya çalıştığını söyledi, “tuval, enstalasyon, heykel, fotoğraf ve objelerden oluşan geniş tabanlı bu sergi bir taraftan günümüzün ruhunu yansıtırken, diğer taraftan toplumsal hafızamıza yöneliyor,” dedi.   Ressam Şükrü Karakuş, “Kırkyama, Yüz Beden” adını verdiği sergi için İspanya’daki atölyesinde üç yıldır çalıştığını söyledi, “projem, esas olarak kırkyama tekniğine dayanıyor. Ancak diğer teknikler, malzemeler ve disiplinlerle de bütünleşmesi söz konusu,” açıklamasını yaptı.


     Ressam Şükrü Karakuş, Kırkyama, Yüz Beden sergisinin portreler bölümü çalışmasında; günümüz Türkiye’sinin toplumsal gerçeğini yansıtan farklı meslek ve alandan, dünyaya ve hayata değişik açılardan bakan 100 civarı insanın  yüzleriyle giyip kuşandıkları giysilerinden yararlandığını belirtti, şu bilgiyi verdi:  “Doğumdan ölüme kadar üzerimizde taşıdığımız giysilerimiz, ikinci bir ten olarak bizimle birlikte yaşar, bedenimiz gittikten sonra da yaşamaya devam ederler. Başlangıçta dış etkenlere karşı korunma amaçlı olan giysilerimiz giderek kültür, kimlik ve benliğimizle ilgili olmaya başlar, onlarla aramızda anlamlı bağlar oluşur. Sevincimiz, hüznümüz, umutlarımız siner onlara. Sürekli bedenlerimizle temas halinde olan giysilerimiz, bir taraftan fiziksel, kimyasal özelliklerimizi, DNA’mızı emerken, diğer taraftan doğduğumuz, yaşadığımız coğrafyanın sosyal ve toplumsal kodlarını da açığa vurur. Sergimin temel çalışmasında bu düşünceden hareketle yola çıktım ve işlerimi yaptım.”

               

Akıncı İHA nedir? Akıncı İHA özellikleri neler? Akıncı İHA nedir? Akıncı İHA özellikleri neler?

        Ressam Şükrü Karakuş’un, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açtığı, “Kırkyama, Yüz Beden” sergisiyle ilgili değerlendirme yapan Küratör İbrahim Karaoğlu ise, sanatçının son derece özgün bir iş çıkarttığını söyledi, “sanat hayatını 30 yıldır İspanya’da sürdüren Şükrü Karakuş, özel bir etkinlik olarak hazırladı Kırkyama, Yüz Beden sergisini,” dedi, şunları dile getirdi:  “Şükrü Karakuş, dünyaya ve yaşama değişik açılardan bakan insanların çok özel giysilerini ve portre fotoğraflarını biriktirerek, kendi sanat dilinin olanaklarıyla sanatına tercüme etti tuvallerinde. Böylelikle de günümüz insanlarının suretlerinden ve giysilerinden kırkyama insan manzaraları oluşturdu.  Şükrü Karakuş, kendi sanatsal dilinin çeşitliliği içinde kendine özgü imgelerle, metaforlarla sunuyor bu portreleri.”

   

 Sergi, 31 Mart’a kadar açık

     Ressam Şükrü Karakuş’un, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açılan “Kırkyama, Yüz Beden” sergisinin proje koordinatörlüğünü Dilşad Atasoy, proje asistanlığını ise Ceren Atasoy yaptılar. Projeye desteği ise Ponart verdi.
     Şükrü Karakuş’un, “Kırkyama, Yüz Beden” başlıklı sergisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, 31 Mart gününe değin sürecek.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ