Marmara Denizi'nde oksijen seviyelerinin düştüğüne dair uyarılarda bulunan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, ileriki yıllarda oksijen azlığından kaynaklanan canlı kayıplarının olabileceği konusunda uyardı.

Küresel Isınma ve Kirlilik Problemi

Marmara Denizi'nde küresel ısınmanın etkisiyle deniz suyu sıcaklığının arttığını belirten Gazioğlu, "Tedbir alınmayacak olursa ileriki yıllarda oksijen azlığı neticesinde canlı kayıpları da oluşabilir. O yüzden bizim yapmamız gereken kötü gidişi durdurduktan sonra oksijeni nasıl arttırabileceğimiz yönünde çalışmalar yapmamız lazım" dedi.

Gazioğlu, deniz suyu sıcaklığındaki artışın Marmara Denizi'nde birçok sorunu beraberinde getirdiğini vurgulayarak, bu sorunların başında oksijen seviyesindeki düşüş ve kirlilik problemi geldiğini ifade etti.

TBMM'de gündem yoğun! Bu hafta hangi konular görüşülecek? TBMM'de gündem yoğun! Bu hafta hangi konular görüşülecek?

Canlı Transferleri ve Ekosistem Değişiklikleri

Küresel ısınma ile birlikte deniz ekosistemlerindeki değişikliklere dikkat çeken Gazioğlu, "Bu ısınma ile birlikte denizlerimizdeki canlı kompozisyonlarının da değişmesini bekliyoruz. Bu denize ait olmayan canlıların bu denizde artık varlığından bahsedilir hale geldiğini biliyoruz. Nadiren de olsa buna yönelik gözlemler yapılıyor" dedi.

Ancak Gazioğlu, bu tür canlı transferlerinin yaşamı olumsuz etkileyebileceğini, özellikle Marmara Denizi'nin çift tabakalı yapısı nedeniyle alt tabakada oksijen sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Bilimsel Çalışmalar ve Tedbirler

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü olarak yürüttükleri bilimsel çalışmalardan bahseden Gazioğlu, "Marmara Denizi'nde temel sıkıntısı, yüksek oranda su alışverişi ve bu alışverişin yarattığı biyolojik, fiziksel ve kimyasal süreçler. Biz bunları mevsimsel olarak izlemeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Gazioğlu, Marmara Denizi'nin sürdürülebilirliği için alınması gereken tedbirler arasında arıtma tesislerinin tam kapasite çalışması, akarsuların kontrollü bir şekilde denize ulaşması, aşırı balık avcılığının önlenmesi gibi önlemlerin bulunduğunu ifade etti.

Kaynak: DHA