Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Aliağa’daki Star Rafinerisi’nde meydana gelen zehirlenme olayını TBMM gündemine taşıdı.

İzmir’in Aliağa ilçesindeki Socar’a ait Star Rafinerisi’nde çalışan işçiler, akşam yemeğinde tavuk yedi ve bir müddet sonra karın ağrısı, bulantı, kusma şikayetiyle rafinerinin revirine başvurdu. Gece yarısından itibaren gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan işçilerin sayısı 700’ü buldu.

AYNI YERDE BU KAÇINCI ZEHİRLENME VAKASI!


Geçtiğimiz Mayıs ayında ve geçen yıl Temmuz ayında da Star Rafinerisi’nde çalışan işçiler yedikleri yemekten zehirlenmişti. Hatta geçtiğimiz aylarda işçiler bozuk yemeğe isyan ederek, eylem yapmıştı. Star rafinerisi inşaatında çalışan Gemont ve Tekfen işçileri yemeğin kötü koktuğunu ve olası bir zehirlenmeye karşı yemeği yemeyeceklerini söyleyerek tepkilerini dile getirmiş; işçiler, yemek servisi yapan AKP’ye yakın olduğu iddia edilen Akyıldız yemek firmasının özelikle korunduğunu belirterek, insan onuruna ve sağlığına yaraşır şekilde yemek istediklerini talep etmişlerdi.

Star Rafinerisi’nde meydana gelen zehirlenme olayını TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP’Lİ BAKAN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A SORDU:


1 – Bugüne kadar Star Rafinerisi’nde meydana gelen zehirlenme olaylarına ilişkin soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütüldüyse soruşturmalar ne şekilde sonuçlanmıştır? Yürütülmediyse neden ve hangi somut ve hukuki gerekçelerle yürütülmemiştir?

2 – Star Rafinerisi’ndeki yemek üretiminin sağlık ve hijyen kurallarına uygun olup olmadığına dair bugüne kadar herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Yapılmadıysa, neden denetlenmemiştir? Yapıldıysa, yapılan denetim kim tarafından, hangi tarihlerde yapılmıştır? Denetim raporunda konuyla ilgili hangi gözlem ve tespitler yer almıştır?

3 – İşçilerin periyodik olarak zehirlendiği ve insan onuruna ve sağlığına yaraşır şekilde yemek yeme talepleri göz önünde bulundurularak bugüne kadar Star Rafineri’ne hangi cezai yaptırımlar uygulanmıştır?

4 – Son zehirlenme vakasına yönelik yürütülen soruşturma ne aşamadadır?