Haber/ Didar DEMİRCİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmirli depremzedelerin yaşadığı sıkıntılar hakkında il binasına basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve CHP İl Yönetimi katıldı. 30 Ekim 2020 depreminden bu güne depremzedelere yapılan yardımlara ve belediyelerin çalışmalarına dikkat çeken Yücel, “Biz karıncanın su taşıması misali, adım adım bunları gerçekleştirirken, TBMM'nde meclis çoğunluğunu elinde bulunduran ve istediği an İzmir depremiyle ilgili yasa çıkartarak bölgesel emsal artışı getirebilecek durumda olan AKP iktidarı her zaman olduğu gibi başını kuma gömmeyi tercih etti. Betona olan aşklarıyla nam yapmış AKP kadrolarının, İzmir depreminden bu yana yaptıkları, arama çalışmaları devam ederken enkaz üzerine çıkıp kameralara poz veren bakanlardan, yerine getirilmeyen vaatlerden, cevapsız kalan sorulardan ve evsiz kalan depremzedelerden ibaret kaldı” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANI ŞOV YAPTI”

Deprem konutlarının daha teslim edilmemesine dikkat çeken Yücel, “AKP'li yetkililer tarafından kamuoyuna, “Deprem konutları teslim tarihi” her açıklandığında, depremzedelerimizin umutları çalındı. Bir Cumhurbaşkanı düşünün ki, deprem konutları teslim töreni düzenliyor, bu törene bakanları, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri katılıyor. Sahneye 8 depremzede davet edilerek kendilerine anahtar teslim ediliyor. Tüm bunlar İzmir kamuoyunun önünde adeta bir tiyatro gibi sergileniyor. Cumhurbaşkanı şovunu yapıyor ve gidiyor. Her zaman olduğu gibi, bu tören de sadece şovdan ibaret kalıyor. Ancak depremzedelere teslim edilen 1 tek daire bile yok. Bitirilen 1 tek daire bile yok” diye konuştu. Ayrıca daha 760 konutun kurasının dahi çekilmediğini hatırlatan Yücel, AKP’yi umut tacirliği yapmakla suçladı.

PROJE ALANINDA YAŞANAN KAYBI TELAFİ EDİN

Kurayla proje alanından hak sahibi olan depremzedelerin metrekare kaybını ya nakdi ya da rezerv alandan ücreti dâhilinde daire verilerek karşılanması gerektiğini yeniden hatırlatan Yücel, “Kendisinin ya da yandaşının çıkarı olmayan her konuda kafasını kuma gömerek vatandaşından saklanan AKP, depremzedelere karşı da aynı taktiği uygulamaya devam ediyor. Depremzedelerin “rezerv alandan hak sahibi olmak istiyoruz” çağrısı da cevapsız kaldı. Buradan 1819 malik adına, proje alanında yaşanan hak kaybının rezerv alandan verilecek hak sahipliğiyle giderilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz” sözlerini kaydetti. “Şeffaflıktan kaçan, hesap vermekten korkan, vatandaşına karşı dürüst davranmayan bir iktidar meşruiyetini kaybetmiştir” diyerek konuşmalarını sürdüren Yücel, “Velev ki, bugüne kadar teslim etmedikleri evlerin tamamını yarın teslim etseler. Bunca zaman sözle, vaatle, çakma teslim törenleriyle oyaladıkları depremzedeler yarın evlerine girsinler. Yine de İzmirli depremzedelerin sorunları bitmiyor. Bu proje alanında evleri olmayan, depremde evleri, hasar derecesine bakılmaksızın ve kendilerine sorulmadan yıkılan depremzedelerin mağduriyetleri yine devam edecek. İnsanlara, 20 yıl vadeli, faizsiz kredi sözü verip, bugüne kadar üç maymunu oynayanların, insanların evini hasar derecesine bakmadan yıkıp, “Git müteahhitle anlaş” diyenlerin mağdur ettiği tüm depremzedelerimizin sorunları maalesef ki bitmeyecek” şeklinde konuştu.

POPÜLİST HAREKETLER

AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın CHP İl Başkanlığında yapılacak basın açıklaması çağırısı sonrasında depremzedelere evlerinin verileceğini sosyal medyadan müjde olarak duyurduğunu söyleyen Yücel, “Herhalde gecenin bir yarısı şimşek çaktı ya da talimat aldı. Bu açıklamalar, bu hareketler reklam kokan popülist hareketleridir. Biz istiyoruz ki depremzedelerin sorunları çözülsün bunları gündeme getirelim. Umuyoruz ki bizim bu açıklamamız depremzedelerin sorunlarının çözülmesine neden olur. Samimi davranırlar ve aradan geçen 15 ayda yapmadıklarını bugün yaparlar” diye konuştu. Öte yandan gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yücel, TMMOB’un belediyelere emsal artışı kararına yönelik açtığı davaya ilişkin, “Bir hukukçu olarak bu meclis kararlarının iptal edileceğini düşünmüyorum. Bu kararlar belli kişilere menfaat sağlamak için değil, İzmirli depremzedelerin sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşamaları için alınmış bir karardır. Dolayısıyla bu kararlarda kamu yararı vardır” dedi. Öte yandan kent suçu işlendiğine yönelik gelen eleştirileri hatırlatan basın mensuplarına Yücel, “Kent suçu işlenmemiştir” cevabını verdi.