Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, tutuklu bazı gazetecilerle Silivri'de görüştü. Gerekirse bedel ödeyeceklerini ama tek tip kıyafet giymeyeceklerini söyleyen gazeteciler, dayanışma çağrısı yaptı.


Aylardır Silivri'deki gazetecilerle yüz yüze görüşebilmek için Adalet Bakanlığı’ndan izin isteyen Basın Konseyi’ne bakanlık sonunda izin verdi. Konsey Başkanı Pınar Türenç önceki gün Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı ve yazar Kadri Gürsel, gazeteci Ahmet Şık ile Sözcü Gazetesi muhabiri Gökmen Ulu’yu ziyaret etti. Türenç sonra da Bakırköy Kadın Cezaevi’ne giderek Sözcü Gazetesi’nden Mediha Olgun’la bir araya geldi.

DURUŞMA 11 EYLÜL'DE

Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde gazetecilerle tek tek açık görüş yapan Pınar Türenç, “Murat Sabuncu bana, '9.5 ay sonra ilk kez bir gazeteciyle konuşmanın ve kucaklaşmanı mutluluğunu yaşıyorum’ deyince çok duygulandım. Kadri Gürsel, 'Burada temel kural iyi olmaktır' diyerek, sağlığına dikkat etmeye çalıştığını aktardı, 'Avukat yasağının kalkmasına ve yaşadığımız tecritin hafiflemesine memnun olduk’ dedi. Kendisine 11 Eylül duruşmasını sordum, hiçbir öngörüsü olmadığını, çünkü bunun bir siyasi dava olduğunu söyledi” bilgisini verdi. Türenç'in yaptığı görüşmelerle ilgili aktardığı notlara göre Cumhuriyet gazetesi muhabiri Ahmet Şık, hem olmayan suça delil üretilmeye çalışıldığını söyledi hem de 11 Eylül’deki Cumhuriyet davası duruşması ile ilgili çağrı yaptı. Şık, “Başta meslektaşlarımız olmak üzere, basın meslek örgütlerinin, STK’ların, avukatların, okurların, hukuktan ve demokrasiden yana yurttaşların dayanışma ruhunu 11 Eylül’deki Silivri duruşmasında bir kez daha, daha güçlü biçimde göstermesini bekliyorum” dedi.

İDDİANAME YAZILAMADI

Sözcü Gazetesi muhabiri Gökmen Ulu ile yapılan görüşmede kendisinin yarı tecrit koşullarında olduğunu öğrendiğini ifade eden Türenç, “Gökmen 'Sadece haber yaptım, o gün yaptığım haber dünyanın her yerinde haberidir. Hedefte Sözcü gazetesi ve sahibi Burak Akbay var. O haberi bahane ederek gazeteyi ele geçirmeyi ve susturmayı amaçladılar. Gazeteye gözdağı veriyorlar. Bizi bunun için tutukladılar. 19 Mayıs’tan beri iddianame yazılamıyor. Çünkü ortada suç yok. Suç yoksa biz niye tutukluyuz?' diye sordu. Serbest bırakılmaları gerektiğini yineledi” dedi. Pınar Türenç son olarak da Mediha Olgun ile Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne görüştü. Tutuklu gazetecilere tek tip elbise kararından söz ettiğini ve “Giyer misiniz?” diye sorduğunu da ekleyen Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, gazetecilerin “Bedeline katlanırız ama asla giymeyiz” yanıtını verdiğinin altını çizdi.