Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 3. Ekonomik Forum'a katılarak 15 yıldır yapılmayan Tarım Şurası’nı yapacaklarını belirterek, “Tarımda değişimi ortak akıl süzgecinden geçirmek istiyoruz. Önümüzdeki beş yıl için iş planı çıkarmak istiyoruz. Tarım kesiminin tüm önerilerini topladık, 21 çalışma grubu kurarak bu önerileri bu çalışma gruplarına ilettik. Neyi ne kadar nerede üreteceğiz, nasıl üreteceğiz belirleyeceğiz. Herkesi Tarım Şurası'na bekliyoruz” dedi. 65 il gezdiğini, sorunlar ve teşhislerin hemen hemen her ilde aynı olduğunu ifade eden Pakdemirli, “Yüzde 50-60 daha fazla gıda üretmemiz gerekiyor. Önümüzdeki 20 yılı kurtarmak için bunu yapmamız lazım. Fransa’da 15 bin kooperatif var. Bizde de aynı sayıda kooperatif var ama ciroları çok düşük. Kooperatiflerimizi daha verimli hale getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Dikili Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi müjdesini de veren Pakdemirli, “3 bin 500 istihdam yaratacak bu OSB son değil. İzmir’in dokuz ilçede daha kuracağız, ya hayvancılık ya süs bitkileri yada su ürünleri ile ilgili OSB çalışmalarımız da sürüyor” diye konuştu.

Kooperatifle kalkınırız

Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın yaptığı günün üçüncü oturumunda konuşan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise Türkiye’nin tarımla, tarımın ise kooperatifleşme ile kalkınabileceğini söyledi. Tarımda olmamız gereken yerde olduklarını belirten Eskiyörük, “Çiftçi üretime devam edebilmesi için kazanması gerekiyor. Kazanmalı ki bizim karnımızı doyurmaya devam etmeli. Bunun çıkışı da kooperatifte” dedi. Kooperatifleşmenin faydalarını sıralayan Eskiyörük, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretim maliyetleri düşecek, üretim kayıt altına alınacak, planlı üretimle fiyat istikrarı sağlanacak, üreticinin pazarlama sorunu sona erecek, gıda güvenliği sağlanacak, çiftçilik güvenceli bir meslek olacak, kırsalda kalkınma sağlanıp kente göç önlenecek. Dünyada Yeni Zelanda, AB ülkeleri ve ABD kooperatifleşmede başı çekiyor. Bizim de kooperatifleşmeyi benzer seviyeye çekmemiz şart.”