Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 2019’da Rusya’dan teslim alınan S-400 hava savunma sistemleri hakkında açıklama yaptı. ABD’nin baskısı nedeniyle kullanılamayan S-400’ler hakkında MSB kaynakları, “Nerede ihtiyaç olursa orada konuşlandırılır” dedi.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Subayı Binbaşı Pınar Kara, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgilendirme Merkezi'nde basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

MSB kaynakları, bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD ile süren F-35 görüşmeleri hakkındaki sorulara yanıt veren MSB kaynakları, “F-35 konusunda ABD heyeti teknik görüşmelerde biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Görüşmelerin ikincisi ABD’de gerçekleşecek. Biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Birinci olarak F-35 programına geri dönme, ikinci olarak tahsis edilen uçakların teslim edilmesi eğer bunlar olmuyorsa ödediğimiz paraların iadesi şeklinde bir görüşümüz var. Bu kapsamda görüşmeler devam edecek” dedi.

S-400’ler: Duruşumuzda değişiklik yok

2019 yılında Rusya’dan alınan ve henüz kullanıma sokulmayan S-400 hava savunma sistemleri hakkındaki soruya da yanıt veren MSB kaynakları, “Duruşumuzda bir değişiklik yok. Nerede ihtiyaç olursa orada konuşlandırılır” ifadelerini kullandı.

Dün Roma’da gerçekleşen Erdoğan-Biden görüşmesinin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, S-400’ler hakkında, “Başkan Biden, savunma ortaklığımızı ve Türkiye'nin bir NATO Müttefiki olarak önemini yeniden teyit etti, ancak ABD'nin Türkiye'nin Rus S-400 füze sistemine sahip olması konusundaki endişelerine dikkat çekti” ifadeleri kullanılmıştı.

ABD, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alan Türkiye'yi ortağı olduğu F-35 savaş uçakları projesinden çıkarmıştı. Türkiye programdan çıkarılmadan önce 100 adet F-35 satın almayı planlıyordu.

Kamışlı’ya Rus uçaklarının konuşlandırıldığı iddiası

“Kamışlı’ya Rus uçaklarının konuşlandırıldığına” yönelik iddialara MSB’den verilen yanıtta, “"Herhangi bir konuşlanma söz konusu değil. Görüntüler sadece o gün gerçekleştirilen bir faaliyete ilişkin” denildi.

Suriye’ye yeni operasyon sinyalleri

İktidarın, Suriye’ye yönelik verdiği yeni operasyon sinyalleri hakkındaki soruya verilen yanıtta da, şu ifadeler kullanıldı:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın da defalarca ifade ettiği gibi halkımızın ve sınırlarımızın güvenliğini için ihtiyaç olan yer ve zamanda gerekenler yapıldı, yapılır. Dönem dönem bu bölgelerde teröristlerin saldırı ve sızma girişimleri oluyor. Buna karşı da her türlü tedbir şu anda alınıyor. Bu kapsamda da TSK, nerede ihtiyaç varsa oraya birlik kaydırmak suretiyle gerekli tedbirleri alıyor."

Tartışılan tezkere: Mücadele kararlılığını göstermesi için…

MSB, Suriye ve Irak’a yönelik asker konuşlandırma tezkeresinin 2 yıl uzatılması tartışma değindi. Açıklamada, “İcra ettiğimiz harekatlarla ülkemize yönelik Irak ve Suriye’den kaynaklanan tehditler azalmış olmakla birlikte hala devam ediyor. Buradaki mücadele bir süreklilik gerektiriyor. Bu sürekliliğin, devamlılığın sağlanması için süre iki yıl olarak belirlendi. Aynı zamanda mücadeledeki kararlılığımızın dosta, düşmana gösterilmesi için bu şekilde çıkarıldı” ifadeleri kullanıldı.

“Ayrıca tezkeredeki ifadelerden hareketle yabancı silahlı kuvvetlerinin ülkemizde bulunması konusu da tartışıldı” denirken, şöyle devam edildi:

“Bu ifade 2014 yılından beri çıkarılan bütün tezkerelerde aynı ifadelerle yer aldı. Bu tezkerede bu konuyla ilgili yeni bir ifade yok. 2014’te BMGK’nın 2170 sayılı DEAŞ ve diğer terörist oluşumlarla mücadele konusunda bir kararı var. Bu kapsamda DEAŞ ile mücadeleye yönelik uluslararası koalisyon kuruldu. Bakanlar Kurulumuzun o dönemde aldığı bir karar da var. Bu karara istinaden çıkarılmış bir tezkere ve 2014 yılından itibaren çıkarılan bütün tezkerelerde aynı ifadeler yer alıyor. Bunun arkasında başka bir şey aramaya gerek yok.”