Komisyon Türkiye’deki Ermeni vatandaşların durumunu da inceleyecek. CHP ve HDP’li milletvekillerinin, iki kişinin helikopterden atılması olayının incelenmesi talebi ise “Soruşturma devam ederken araştırma yapmak mevzubahis olamaz” denilerek reddedildi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışma sürecinde yaşanan hak ihlallerini ve Türkiye’deki Ermeni vatandaşların durumunu incelemek için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde alt komisyon kuruldu. Komisyon Azerbaycan'da vurulan sivil yerleşim alanlarında incelemeler ve araştırmalar yapacak. 

Komisyon Başkanı AK Parti ve MHP’li komisyon üyelerinin verdiği önergeyle ilgili, “Gerektiğinde dış ülkelerdeki insan hakları ihlallerini incelemek ve bu ihlalleri o ülke parlamenterlerinin dikkatlerine doğrudan ya da mevcut parlamenter forumlar aracılığıyla sunmak” komisyonun görevleri arasında sayılmıştır” değerlendirmesinde bulundu. 

Komisyon Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, alt komisyon kurulmasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: 
“Pervasızca işlenen bu savaş suçları karşısında, uluslararası hak savunucusu kurum ve kuruluşları göreve çağırmak, savaş suçlarının işlenmesine seyirci kalmamak, dünya kamuoyunun dikkatini sivil kayıplara ve sivil altyapıdaki tahribata çekerek, bunun Yukarı Karabağ ve mücavir yedi bölgenin işgalini sürdürme aracı olarak kullanılmasının işaret ettiği ahlaki krize görünürlük kazandırmak ve zorla yerinden edilen yüz binlerce insanın güvenli geri dönüş hakkına destek vermek Komisyon olarak görevimizdir. Hiç şüphesiz, Lozan Anlaşması’yla statüleri belirlenmiş bulunan Ermeni vatandaşlarımızın hakları hukuk devletinin koruması altındadır. Türkiye, ülkemizde yasa dışı olarak çalışan binlerce Ermeni’nin durumu dâhil, kendi vatandaşlarının durumu ile söz konusu çatışma arasında bir ilişki kurulmasını kabul etmez. Bununla birlikte, bu çatışmanın gölgesini aralamak ve Türkiye’deki Ermeni vatandaşlarımızın durumunu da bu açıdan yerinde incelemek de Komisyon olarak değerlendirmemiz gereken bir konudur.”