İzmir Milletvekili Kürkçü, 2019 yılında yapılması planlanan seçimlerin 2018’de gerçekleşebileceğini belirtti. Kürkçü ayrıca baraj altında kalma ihtimallerinin olmadığının da altını çizdi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Halkaların Demokratik Partisi’nin (HDP) İzmir Milletvekili Kürkçü, 2019 yılında gerçekleşmesi planlanan seçimler için partisinin izleyeceği yol haritası hakkında bilgi verdi. Ülkenin içinde bulunduğu konjonktüre değinen Kürkçü, 2019 seçimlerine gidilecek süreç hakkında, “Henüz seçim gündemini ele almış değiliz. Ama bunun en önemli nedeni; seçimin hangi tarihte yapılacağından nasıl yapılacağına dair belirsizlik olmasıdır. 2019’da bir seçim olacak ise birden çok konunun anlaşılır şekle sokulmuş olması gerekir.

REFERANDUM GAYRİ MEŞRU

Birincisi; 16 Nisan referandumunun meşruiyetiyle ilgili esaslı bir tartışma var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) bekleyen bir dava var. Alınacak kararı görmemiz lazım” dedi. Halk oylaması özelinde konuşan Kürkçü, “Biz gayri meşru bir referandum olduğunda ısrarlıyız. Ancak bizim anayasa mahkemesine ve başka bir yere bunu götürebilmemiz için elimizde yeterince güç yoktu. CHP götürdü. Bunun sonucunu görmemiz gerekir. Belki de her şeyin hukuken sil baştan olması gerekecek. Eğer gayri meşru ise ne yapılacak? Bununla ilgili tüm uygulamaların geriye döndürülmesi icap eder. Bunun ben yüksek ihtimal olduğunu düşünmüyorum. Ama en azından böyle bir başvuru var” açıklamasını yaptı.

OY ORANIMIZ YÜZDE 11

Baraj altında kalma gibi bir endişeleri olmadığını vurgulayan Kürkçü, “Bizim baraj altında kalma ihtimalimiz yok. Tüm kamuoyu yoklamalarına bakıyoruz. 1 Kasım 2015’ten bu yana HDP hiçbir zaman yüzde 10 buçuğun altına düşmedi. Şu an yüzde 11 seviyelerindedir. Burada önemli olan geçtiğimiz barajdan sonra nereye varacağımızdır. Eskiden baraj geçtikten sonra parlamentonun önemli bir politik bileşeni haline geliyorduk. Bu şimdi sistem için katlanılmaz olduğundan sistem değişti. HDP’nin bir koalisyon ortağı olma ihtimalini ortadan kaldıracak bir düzenleme peşinde oldukları için barajı geçince ne olacağı meselesi de yeniden konuşmamız gereken bir durum” ifadelerini kullandı.