Türkiye ile Katar arasında 20 Kasım 2020 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı” 21 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak onaylandı.

Katar ile yapılan bu anlaşma, Katar’ın su fakiri bir ülke olması ve içme suyunu deniz suyunu arıtarak sağlaması gerekçeleri üzerinden kamuoyunun tepkisini çekmişti.

İktidarı “Su kıtlığı çeken ülkeler içinde 32’nci sıradayız, birinci sıradaki Katar’la su yönetim anlaşması yaptık. Su bizden, yönetim Katar’dan” sözleriyle eleştiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, anlaşmanın detaylarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Pakdemirli, CHP’li Murat Bakan’ın yazılı soru önergesine yanıt verdi.

"Temel gaye su yönetimi alanında teknolojik ve bilimsel yetenekleri güçlendirmek ve geliştirmek"

Pakdemirli, Katar ile yapılan Su Yönetimi Anlaşması için şu ifadeleri kullandı:

“Şebekelerde su kayıp ve kaçaklarının tespiti, suyun arıtılması ve dağıtımı, su kalitesinin izlenmesi, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerine etkileri gibi teknik alanlarda teknolojilerin uygulanması ve verimliliğin artırılması konusunda işbirliğinin teşvik edilmesi ve geliştirilmesini içermektedir. İşbirliğinin; tecrübe paylaşımı amacıyla seminerler, sempozyumlar, konferanslar ve toplantılar düzenlemesi, ilgili bilim ve araştırma enstitülerinin uzmanları arasında karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilmesi, taraflarca yürütülen faaliyetler hakkında bilgi alışverişinde bulunulması yolları ile gerçekleştirileceği ifade edilmiştir. Diğer ülkelerle imzalanan anlaşmalarda da olduğu gibi Ülkemiz ile Katar arasında imzalanan ‘Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’nın da temel gayesi de iki ülke arasında su yönetimi alanında teknolojik ve bilimsel yetenekleri güçlendirmek ve geliştirmektir.”

"Katar ile ilişkiler karanlık, sular bulanık"

Pakdemirli’nin verdiği yanıtın sorularına cevap niteliğinde olmadığını belirten CHP’li Murat Bakan, “Katar ile ilişkiler karanlık, sular bulanık” dedi, sorularını yineledi:

1-     Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı kapsamında; önergeyi yanıtlayacağınız tarih itibarıyla Katar ile hangi projeler yürütülmekte, hangi çalışmalar yapılmaktadır?

2-     Katar’dan Türkiye’ye eğitim almak üzere gelen kaç mühendis olmuştur? Bu eğitim için hangi ülke, ne kadar bütçe ayrılmıştır? Türkiye tarafından ayrılan bütçenin ne kadarı kullanılmıştır? Kullanılan bütçe hangi kalemleri kapsamaktadır?

3-     Türkiye’den Katar’a eğitim almak üzere giden kaç mühendis olmuştur? Bu eğitim için hangi ülke, ne kadar bütçe ayrılmıştır? Türkiye tarafından ayrılan bütçenin ne kadarı kullanılmıştır? Kullanılan bütçe hangi kalemleri kapsamaktadır?

4-     Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı kapsamında; hayata geçirilmesi planlanan projelerin ve çalışmaların detayları nelerdir? Bu proje ve çalışmalar için Türkiye olarak harcanması öngörülen bütçe ne kadar olarak planlanmıştır?

5-     Tüm içme suyunu deniz suyunu arıtarak sağlayan, su fakiri bir ülke olan Katar ile ‘Su Yönetimi Anlaşması’ yapmamızın somut ve bilimsel gerekçeleri nelerdir?