CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Valiliği’nin Çeşme Germiyan’da yapılmak istenen Rüzgar Enerjisi Santralları (RES) için mahkemenin iptal kararına rağmen çalışma izni vermesini TBMM gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ne soru önergesi veren Bayır, İzmir Çeşme'de Germiyan Mahallesi yakınlarına yapılmak istenen Rüzgar Enerjisi Santralları (RES) için, 2016 yılında İzmir İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının 2017 yılında Danıştay 14. Dairesi tarafından onaylandığını belirtti.

İzmir Valiliği’nin mahkemenin iptal kararına rağmen, yapımı devam eden santrale hukuksuz bir şekilde çalışma izni verdiği yönünde haberlerin, yazılı ve görsel basında yer aldığını kaydeden Bayır, Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- İzmir Valiliği’nin davayı kaybetmesine ve nihai mahkeme kararı olmasına rağmen, 20 Ağustos’ta, İzmir Valiliği tarafından, Güral Porselen şirketine inşaat yasağından muafiyet verilmiş midir? İzin verilmişse, hangi gerekçe veya gerekçelere dayanarak izin verilmiştir?

2- Germiyan Kislecik mevkiindeki Güral Porselen tarafından tahrip edilen alandaki inşaat sahasında; Antik Roma devrinden kalan Roma Mezarları, antik su kuyusu ve antik kilise temellerinin tahrip edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bu durumu nasıl karşılıyorsunuz?

3- Arkeolojik bulgular bulunulan bir alanda bulunan eserlere ait, İzmir’de bulunan Müze yetkililerinden, Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi’ndeki arkeologlardan bir görüş alınmış veya bilgi verilmiş midir? Bu alanda; survey (yüzey araştırması) ya da kazı çalışması başlatılması uygun olmaz mıydı?