Yerel seçimlerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi'nde gözler il ve ilçe kongrelerine çevrildi. Kongre takviminin önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor. İlk olarak Eylül ayında mahalle delegeleri belli olacak. Daha sonra Ekim'de ilçe kongreleri başlayacak, Kasım ya da Aralık'ta ise il kongresi yapılacak. Mahalle delege seçimleriyle, 30 ilçede 8 bin 185 delege seçilecek. İlçe kongrelerinde ise toplam 600 il delegesi seçilecek. Seçilen 600 delegenin dışında il kongresinde doğal delegeler de oy kullanma hakkına sahip. 30 kişilik il yönetimi, 9 kişilik il disiplin kurulu, 14 milletvekilli ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer il kongresinin doğal delegesi durumunda.

Kadınlar hareket geçti

CHP'de kongre süreci yaklaşırken konuyla ilgili Konak İlçe Yönetim Kurulu üyesi ve Eğitim Sekreteri Semra İğtaç'tan kadın delegelere yönelik bir çağrı geldi. “Neden İzmir'de kadın il başkanı olmasın?” başlıklı bir yazı kaleme alan Semra İğtaç CHP'li kadınlara çağrıda bulundu, eyleme geçmelerini istedi. CHP'li kadınlara, “Masaya oturun, iddialı olun, pazarlık yapın” diye seslenen İğtaç, “Son il kongresinde 658 delegeden 178'i kadın. 176 belediye meclis üyesinden (bu sayıya belediye başkanları da dahil) sadece 26'sı kadın. Kongre süreci başladığında “en iyi benim” diyen erkek siyasetçiler erkek il başkanı profili tariflerine başlayacak. 'Kadınlara kıymayın efendiler' dediğimizde 'Bizim kıydığımız yok ki, gelip talip oldular da biz mi engel olduk' cevabını alacağız. Ben partiye girdiğim günden beri, il delegesi adayıyım. Mahalle temsilcisi ve ilçe delegesi olmama rağmen il başkanını seçme konusunda yeterli görülmedim. Madem bize engel değilsiniz, kadınlar da kendi içlerinden yarı yarıya kadın il delegesi ve kadın il başkan adayı çıkarabilirler” çağrısında bulundu.

İstanbul örnek oldu

İğtaç yazısında İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu da örnek göstererek şu ifadeleri kullandı: “İzmir’de 5-6 kadın aday bir araya gelip tek adayla yarışa katılabilir. Kimsenin delegenin özgür iradesine ipotek koymaya hakkı yok. Ancak İzmir’de tek aday fomülü ile (kadın il başkan adayı) CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun kapısı da çalınabilir. Bugün Atatürk’ün kurucusu olduğu partinin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’dur. 31 Mart seçimlerinde başarının en önemli mimarlarındandır. Örgütün kadın siyasetçilerine örnek olmuştur. İstanbul rüzgarı İzmir’de de esebilir. Kadın il başkanı tarifinde ise ilk koşul örgütün içinden olmasıdır. Kadın sorunlarını bilen, kadın hareketinin içinden gelen, toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan bir aday. İzmir’de erkek siyasetçilerin aktif olduğu arenadan o cesur kadın adayı öne çıkartmak için ben göreve hazırım. Kadın il başkan adayına şimdiden “Korkma” diyerek  seslenmek istiyorum. Umarız sınırlarınızı zorlayacaksınız. Siyasi hedefinizi taşıyabileceksiniz. İzmir örgütünü yönetecek hırsa sahipsinizdir. Çünkü İzmir’in onu değiştirmenize ihtiyacı var. İzmir’deki kadınlar size güveniyor. İzmir’deki erkekler de güvenecek. Bu yüzden lütfen kendinize şu soruyu sorun: Korkmasaydım ne yapardım? Ve gidip onu yapın, İl başkanlığı tam size göre. Ne kadar mücadele edersek, o kadar kazanırız! Çünkü biz zor zamanları hiç bitmeyen bir memleketin kadınlarıyız.”
Semra İğtaç'ın bu çıkışı CHP'li kadınlar arasında memnuniyetle karşılanırken yazı sosyal medyada kısa süre içinde yüzlerce kez paylaşıldı, binlerce yorum aldı. CHP'li kadın üyelerin kendi aralarında iletişim grubu oluşturdukları ve kongrelerde daha çok kadın delege seçilmesi için işbirliği yapmak için örgütlendikleri öğrenildi.

Balcı'ya istifa çağrısı

Öte yandan CHP İzmir’de Karşıyaka’da gerçekleşen istifaların yankısı sürüyor. CHP Karşıyaka Kadın Kolları Yönetiminden 6 kişinin istifa etmesi sonucu Başkan Buket Fatoş Erol ve yönetimi düştü. Erol’un yerine Nurşen Balcı’nın başkanlığındaki Kadın Kolları İl Yönetimi, İl Sekreteri Nesrin İnetaş’ı Karşıyaka Kadın Kolları İlçe Başkanı olarak atadı. Karşıyaka’da kadın kolları yönetiminin istifalarla düşmesi ve kısa süre il kadın kolları tarafından yeni yönetimin atanması tartışmaları beraberinde getirdi. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın eşi CHP İzmir Parti Okulu 1. Bölge Koordinatörü Tülay Bayır’dan ise İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı’ya istifa çağrısı geldi.

Kenara çekilin

Tülay Bayır'ın açıklaması şöyle: “Heyecanını kaybetmiş bir il kadın kolu başkanının İzmir'e 3 dönemdir verdiği kadın kazanımları ortadadır. 30 ilçede 3 kadın belediye başkanı ve belediye meclis üyeliklerinde % 4 civarında ki kadın temsili Nurşen Balcının başarısının!!! göstergesidir. İzmir gibi bir ilde kadınların çalışmasıyla Türkiye'ye örnek olmuş bir kentin Kadın temsilinde bu kadar eksik olması affedilemez, onurlu bir davranışla kenara çekilmenizi bekliyoruz...”