HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 211 gündür ölüm orucunda olan Av. Aytaç Ünsal için İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nuna ‘acil toplantı’ çağrısında bulundu. Avukat Ünsal’ın durumunun kritik olduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu, komisyonun harekete geçerek Aytaç Ünsal’ı ziyaret etmesi konusunda talepte bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, 211 gündür ölüm orucunda olan Av. Aytaç Ünsal için İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu acil toplantıya çağırdı. Komisyon başkanlığına yazdığı dilekçede aralarında sağlıkçı üyelerin de bulunduğu bir heyet oluşturularak Aytaç Ünsal’ın ziyaret edilmesini talep eden Gergerlioğlu, komisyonun ölüm orucunda olan Ünsal’ın durumunu gözardı edemeyeceğini vurguladı.

‘Ölüm orucundaki avukatların taleplerini iktidar kulak arkası etti’

İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun, muayene sonrası Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için “Hapishanede kalamaz” raporu verdiğini hatırlatan Gergerlioğlu, “Rapor, tahliye taleplerini belirten dilekçelerle mahkemeye sunuldu ama İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Temmuz’da tutukluluk hallerinin devam etmesine ve tıbbi takip ve tedavilerinin ilgili cezaevleri idaresince sağlanmasına karar verdi. Bu karardan sonra Timtik ve Ünsal İstanbul’da Dr. Sadi Konuk Hastanesi’ne kaldırıldılar. Kamuoyunun itirazlarına Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın ölüme götürüldüğünü söylemesine rağmen iktidar söylemleri kulak arkası etti. Sonuç olarak da Av. Ebru Timtik açlık grevinin 238. Gününde yaşamını kaybetti” ifadelerine yer verdi.

Komisyona çağrı: Acilen toplanılarak aytaç ünsal ziyaret edilmeli’

Avukat Aytaç Ünsal’ın da durumunun kritik olduğuna dikkat çekerek İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun ‘insan hakları’ndan yana tavır alması konusunda uyaran Gergerlioğlu, şöyle konuştu:
“Av. Aytaç Ünsal’ın şu an hastanede kaldığı doktor muayenesi sonucunda, doktor raporunda kendisinin hayati riskinin olduğu, hayati riski olan bir insanın cezaevinden daha ağır koşulları olan bir yerde 33 gündür tutulduğu, kaldığı yerde havalandırma olmadığı, kaldığı yerde ışıkların sürekli açık tutulduğu, havalandırmanın olmaması nedeniyle sağlık durumunun daha da kötüleştiği, içeriye giren jandarmalar yüzünden Aytaç Ünsal’ın düzenli uyku uyuyamadığı, bacaklarının çok ağrıdığı, kollarının uyuştuğu ve vücudunda yaralar çıkmaya başladığı ifade edildi. Ayrıca kendisinin yürümekte zorluk çektiği, dosyası Yargıtay’da olan Aytaç Ünsal’ın hala bir karar çıkmasını beklediği belirtilmektedir. Devletin birinci görevi vatandaşlarını yaşatmaktır. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunu bu konuda İnsan Haklarından yana pozisyon almasını gerektirmektedir. Bu sorumluluktan Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu başta olmak üzere hiçbir üye kaçamaz. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun acilen toplanarak sağlıkçı üyelerinin de aralarında bulunduğu bir heyetle Aytaç Ünsal’ı derhal ziyarette bulunmasını arz ve talep ederim.”