Haber / Gökçe ADAR

2013'teki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat kararının bozulmasının ardından Çağlayan Adliyesi’nde görülen üçüncü Gezi Parkı davasının karar duruşması sonucunda Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 16 kişiye ise 18’er yıl hapis cezası verildi. Mücella Yapıcı, Can Atalay, Çiğdem Mater, Yiğit Ekmekçi, Hakan Altınay ve Mine Özerden’in tutuklanmasına karar verildi. Gezi Davası’nda verilen hapis cezası kararları sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Siyasi isimlerden tepki yağdı. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “En başından bu yana siyasilerin yürüttüğü Gezi Davası’nda, nihai 'siyasi' karar açıklandı. Ve adalet onulmaz yarasını aldı. Gün gelecek, adalet herkese lazım olacak. Keyiflerine göre karar alanlar, kaçacak delik arayacak” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Hepimiz Gezi'deydik. Yaşam tarzını hedef alan, ülkeyi betona döndürmek isteyen, kendi cebini halkın bütçesinden daha çok düşünen, kinle intikamla devlet yöneten otoriter çağdışı zihinlere karşı oradaydık. Geziyi 8 kişiye fatura edemezsiniz. Hepimiz ordaydık” ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN MAHKUM OLACAK'

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, “Gezi özgürdür. Osman Kavala özgürdür. Bugün tutukladığın bütün arkadaşlarımız özgürdür. Tarih önünde Recep Tayyip Erdoğan mahkum olacaktır. Hesap verecektir. And olsun” şeklinde paylaşım yaptı. Karara rağmen geziyi savunacaklarını ifade eden TİP Milletvekili Barış Atay ise “Bugün Gezi Direnişi için ceza emirleri verenler, o emirleri uygulayanlar bilsin. Hepiniz ama hepiniz tek tek yargılanacaksınız. Bunu asla unutmayın. Hepimiz Gezi’deydik. Bugün de Geziyi savunuyoruz yarın da savunacağız” dedi. Memleket Partisi Genel Başkan Vekili Gaye Usluer ise, yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Er ya da geç bağımsız ve tarafsız yargı önünde hesap verecek.” İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz da, kararla hukukun temel ilkelerinin yok sayıldığını ifade ederek, şöyle konuştu: “DEVA Partisi olarak, Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmesini ancak güdümlü bir yargı ile izah edebilmekteyiz. Ancak unutulmamalıdır ki, hukukun temel ilkelerinin yok sayılması ve temel hak ve hürriyetlere böylesine keyfi bir şekilde müdahale edilmesi aynı zamanda toplumun tamamı için de ciddi bir tehdittir.”

PEŞ PEŞE TEPKİ

Gezi Parkı Davası’nda verilen hapis cezası kararlarına CHP İzmir İl Örgütü'nden de peş peşe tepki geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel: “Gezi davası, en başından beri siyasi bir davadır. Bugün çıkan kararlar da bu davanın 'Saray' tarafından görüldüğünün kanıtıdır. Yargının 'tek kişinin aklına' teslim edildiği düzene son verdiğimiz gün, adalet bu adaletsizliği yapanlara da lazım olacak.”

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: “Gezi onurumuzdur. Bu karar hukuksuzdur. Kınıyorum. “Zulme boyun eğmeyeceğiz! Zulme karşı direneceğiz.”

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke: “Gezi eşitliğin, özgürlüğün, kardeşliğin sesidir. Tüm bunları yok edenlere karşı yükselen halkın sesidir. Şimdi düzmece davalarla, olmayan delillerle bu sesi kısamazsınız! Hukuksuzlukların hesabını hukuk önünde soracağız.”

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan: “Gezi onurumuzdur. Bu karar hukuksuzdur. Adalet bir gün herkese lazım olacak. "Zulme boyun eğmeyeceğiz! Zulme karşı direneceğiz.”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: “#GeziDavası’nda OsmanKavala’ya hükümeti devirmeye teşebbüs etmekten ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara yardım ve yataklıktan 18’er yıl ceza… Talimatlı yargı adaletsizliğin tarihini yazdı. Çok yazık.”

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır: “Ne yazık ki bir kez daha gördük ki; adalet sadece mahkeme salonunun duvarındaki yazıdan ibaret, oysa gezi davasında onbinler oradaydı. Bu zulme karşı direneceğiz. Unutmayın o adalet bir gün gelecek sizede lazım olacak.”

CHP İzmir Millevekili Kamil Okyay Sındır: “Kahrolsun istibdat. Yaşasın Özgürlük. Bugün hukuku ayakları altına alanlar, yarın hukukun ayakları altında ezilecekler. Sarayın tek adam zulmüne son verecek ve bu hukuk rezaletinin hesabını mutlaka soracağız. Yakındır.”

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat: “Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Yargı, sarayın sopası halinde baskı ve göz korkutma mekanizması olarak kullanılıyor. Yazıklar olsun.”

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko: “Zulme boyun eğmeyeceğiz, zulme karşı direneceğiz.”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan: “Gezi hepimizin itirazıydı, hepimiz oradaydık. #OsmanKavala'ya ağırlaştırılmış müebbet diğer sanıklara 18 yıl hapis cezası verilerek tutuklanmalarının istenmesi sarayın kinini diri tutma hamlesidir. Bu talimatı verenler ve yerine getirenler bilsin ki; Karanlık gidecek #GeziKalacak.”

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Avukat Murat Aydın: "#OsmanKavala ve diğerleri hakkında verilen karar, yargı kararı değildir, hukuki karar değildir, adil karar hiç değildir. Bugün mağrur yarın mağdur olmamak için her zaman hukuk herkese hukuk. Karara yönelik verilen karşı oy yazısı da burada dursun.”