CHP İzmir'de dün Tire ve Dİkili'de kongre heyecanı yaşandı. Tire’de İlçe Başkanı Şenoyar 204, Güngör 104 oy aldı. Dikili’de de Başkan Şener, Demirel’i 134'e 53 mağlup etti. İki ilçede de belediye başkanları il delegesi çıkamadı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) olağan kurultay takvimi kapsamında İzmir’de ilçe kongreleri tüm hızıyla gerçekleşiyor.
Kentte yerel yönetimler ve örgüt arasında var olan sıkıntılı durumun yaşandığı ilçeler arasında bulunan Dikili ile mahalle delege seçimleri sırasında zaman zaman sıkıntı ve şikayetlerin baş gösterdiği Tire’de sandık kuruldu.
Dikili’de İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener ile Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un adayı olduğu öne sürülen Selami Demirel yarışıyor.  Dikili'de kongrenin divan başkanı CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır oldu. Kongreye Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama İlçe Başkanı Ayşe Şimşek, il yöneticileri ve çok sayıda partili katıldı.

“DELEGENİN İRADESİNİN ÜZERİNDE HİÇBİR ŞEY YOKTUR”
Dikili İlçe kongresine katılan CHP Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, delegelerin iradesine saygı duyulmasını istedi. Seçimlerde delege kavramının önemine vurgu yapan Sındır, “Delegenin iradesinin üzerinde hiçbir irade yoktur. Delegemiz aklı ve vicdanıyla tercihini yapar. Hepimiz de bu iradeye saygı duyarız. Bunun üzerinde hiçbir irade olamaz. Delegenin iradesi sandıkta kendisini gösterir. Bize düşen de bunu en iyi koşulda sağlamaktır” dedi.
Kongrelerin düşüncelerin, fikirlerin paylaşıldığı yapıcı ve geleceğe yönelik her alanda çalışmaların konuşulduğu yerler olması gerektiğini de belirten Sındır, “Kongre, ne amaçla yapılıyor? Sanki sadece yönetim kurulu seçimi ve delegeler için yapılıyormuş gibi algılanıyor. Kongreler özellikle CHP’nin iktidara gelme hedefinde olan organlar değildir. İktidara gelmek bizim hedefimiz değildir. Bizim hedefimiz çağdaş, muasır medeniyetler seviyesine ulaşmış bir Türkiye’dir. İktidar bizim için araçtır. Oraya mutlaka geleceğiz ama önce düşünce yapımızda bir değişiklik şart. Kongreler buna dair önemli atılımların yapıldığı organlardır. Seçilen yönetim kurulları da bunun için yarış anlayışıyla hareket ederek bayrağı üst noktalara taşımalıdır. Partimizde kavga, gürültü, kırılma olmadan bayram havasında kongreler yapılmalıdır” diye konuştu.

NİYE GÖREVDEN ALDINIZ?
Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun kötü, ekonomik yapısının bozuk olduğunu anlatan Sındır, ülkeyi yeniden ayağa kaldıracak olan tek kuruluşun CHP olduğunu söyledi. Sındır, AK Partili belediyelerin görevlerinden alınması konusunda ise, “Bizim belediyelerimizi eleştiriyorlar. Bunu İzmir’de yerel yönetim toplantısı yapan bir İzmir milletvekili genel başkan yardımcısı da çıkıp söylüyor. Bu mu performansınız. İyiydi de niye görevden aldınız. Bizim belediyelerimiz halkının yanında, kenti sermayeye teslim etmeyen, sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ediyor. Asla ihanet etmezler. Ne kentine ne de insanına bunu yapmazlar. Onlar ihanete devam etsinler” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANI TOSUN İLÇE BAŞKANI ŞENER’İ HEDEF ALDI: HATA YAPMIŞIM!
Kongrede konuşan Dikili Belediye Başkanı Tosun, ilçe yönetimini sert bir dille eleştirdi. Başkan Tosun’un, “Belediyenin Dikili’ye verdiği hizmetlere ilçe hiçbir katkı koymamıştır. Yapılan çalışmalarımız ‘klavye kahramanları’ tarafından eleştirildi. Mülteci kampı için genel başkanımızla konuştuk. Halkla çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarda bize AKP’liler bile destek verdi. Biz daha küçük bütçeyle daha çok personelle hizmet ettik. Geçen döneme göre daha çok yatırım ve faaliyet yaptık. Genel başkanımız bize çok güveniyor. Belediye başkanı görevini aldığımızda meclis üyeleri belirlenirken ilçe başkanımızla istişarelerde bulunmuştuk. Ama görüyorum ki hata yapmışım” şeklinde konuştuğu öğrenildi.

DİKİLİ’DE LİSTELER BELLİ OLDU!
Selami Demirel’in yönetim kurulu listesi; Ayşe Günal, Şerife Yazgaç, Hüsna Taçalan, Fatma Bayrak, Neslihan Gökhan, Dilek Taban, Elif Küçükçankaya, İlker Çelik, Yekhan Güldamlası, Semih Öztürk, Mehmet Altaş, Hicri Özgün’den oluştu.
Demirel’in il delege listesinde; Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Ali Haydar Dirlikli, Şerif İsmail Tınay, Ahmet Cansever, Tekin Tokat, Ali Kabayel, Ece Türkeli, Berker Taş yer aldı.
İlçe Başkanı Şener’in iki listesi şu isimlerden oluştu:
Yönetim kurulu: Şule Akıncılar, Hasan Altıparmak, Eray Bakım, Semra Canpolat, Rıza Duru, Hakan Göçmen, Kemal Gözcü, Öngay İkiz, Ümit Kırgöz, Ali Mutlu, Aygül Sabah, Meryem Tatar
İl delegeleri: Aysun Akıncı, Hakan Yıldırım Demir, Sabri Gören, Ayhan Kaya, Nevin Özkan, İsmail Hakkı Şener, Hüsniye Yıldırım, Zeki Yılmaz.
Başkan Şener il delege listesinde Belediye Başkanı Mustafa Tosun’a yer vermedi.

DEMİREL'İN LİSTESİNDE ÇATLAK!
Kongrede son dakika sürprizi yaşandı. Demirel'in yönetim kurulu listesinde yer alan Mehmet Altaş ve il delege listesinde yer alan Şerif İsmail Tınay kendi istekleriyle isimlerini sildirdi. Yedeklerde yer alan Ali Acar Altaş'ın yerine yazıldı. Mutlu Şener yedek yönetime girdi. Tınay'ın yerine ise Ahmet Yaşar Aktaş geldi.

ŞENER DEVAM EDİYOR, TOSUN İL DELEGESİ DEĞİL!
Seçim sonuçlandı. Mevcut İlçe Başkanı Şener, Demirel’i sandıkta mağlup etti. Şener 134, Demirel ise 53 oy aldı. Böylece Şener bir kez daha ilçe başkanı seçilirken Dikili Belediye Başkanı Tosun ise il delegesi çıkamadı.

Tire’de ise İlçe Başkanı Hakan Şenoyar ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Güngör kıyasıya bir rekabet yaşayacak. Kongre öncesinde iki rakip örnek bir davranışa imza attı. Şenoyar ve Güngör birlik pozu verdi.

KİMLER TAKİP EDİYOR?
Tire'deki kongreyi bazı ilçe başkanları, eski il ve ilçe yöneticileri, potansiyel il başkan adayları Altan İnanç ve Barış Erel ile çok sayıda partili takip ediyor.

KARLIDAĞ VE ÇULHAOĞLU ÇEKİLDİ
Tire'de kongresinde İl Başkan Yardımcısı Okan Karlıdağ'ın divan başkanı olması bekleniyordu. İlçe Başkanı Şenoyar Karlıdağ'ın, Güngör ise eski Bakan Halil Çulhaoğlu'nun divanı yönetmesini önerdi. Daha sonra salonda kısa süreli gerginlik yaşandı. Divan başkanlığı için oylama yapılmasına karar verildi. Tam bu sırada söz alan Çulhaoğlu, “Ben il başkan yardımcısıyla böyle bir yarışa girmem. Ortamı germeye gerek yok. Ben çekiliyorum” dedi. Karlıdağ ise, “Ben İl Başkanlığı’nı temsilen buradayım.  Ama gerginliğe gerek yok. Sayın bakan ile yarışmak doğru olmaz. Ben de çekiliyorum” açıklamasında bulundu. Ardından ortak öneri olarak Parti Meclisi (PM) Üyesi Mustafa Moroğlu ismi üzerinde uzlaşı sağlandı. Divan Başkanı Moroğlu oldu.

ŞENOYAR’IN LİSTESİNDE BAŞKAN ÇİÇEK YOK
Hakan Şenoyar’ın yönetim kurulu listesi; Müberra Özge Cılasun Zerey, Serpil Daşdöyen, İsmail Güleç, Hasan Güler, Emel Koç, Nejat Kulp, Onur Otar, Süheyla Ödek, İbrahim Öztürk, Selda Şeker, Ramazan Tekin, Şenol Uçar, Mahmut Yavaşer, Emre Yılmaz isimlerinden oluştu.
Şenoyar il delegelerine ise; Mehmet Aydın, Arzu Başargan Kasap, Nejat Bozkurt, Nejla Kasapoğlu, Nihat Koç, Mehmet Soylu, Mestan Sulukoğlu, Hakan Şenoyar, Elvan Tetik, Bekir Tuzgu, Aysun Yağcıoğlu’nu yazarken Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e listede yer vermedi.

GÜNGÖR BAŞKAN ÇİÇEK VE ÖZEN’E YER VERDİ
Mustafa Güngör’ün yönetim kurulu listesi; Serhan Aydın, Umut Başkan, Burak Alp Ersen, Gülcan Esmek, Cengiz Kaşan, Necla Keser, Mustafa Özer, Ali Haydar Öztürk, Teoman Şensöz, Derya Uçak, Necmettin Uçmaz, Nevin Ulubey, Baki Üküşçevik, Fehmi Yalçın’dan oluştu.
Güngör’ün il delege listesinde ise şu isimler yer aldı: Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Görkem Çolak, Halil Çulhaoğlu, Burak Alp Ersen, Mustafa Güngör, İpek Kendirci, İlkay Köse, Süleyman Köseoğlu, Yücel Özen, Hidayet Petin, Gürol Soyuer.

100 OY FARKLA KAZANDI
Seçim sonuçlandı. Mevcut Başkan Şenoyar 204 oy alırken Güngör 104 oyda kaldı. Belediye Başkanı Çiçek il delegesi seçilemedi. Şenoyar Tire'nin yeniden ilçe başkanı oldu.