Korona virüsü testlerinin kamu-özel her hastanede ücretsiz yapılması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Mobil test uygulaması hayata geçirilerek test sayısı hızlı bir şekilde artırılmalı” dedi. Yılmaz, toplantı, açılış ve düğün gibi orgazinasyonların da bir an önce yasaklanmasını önerdi.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Sağlık Politikaları Başkanı Medeni Yılmaz, son dönemde yeniden artışa geçen korona virüsü vakalarına ilişkin açıklama yaparak, hükümetin salgınla mücadeleyi iyi yönetemediğini savundu. İktidarın halkı doğru bilgilendirme sorumluluğu bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Siyasi iktidar hangi gerekçe ile olursa olsun, “yalancı çoban” durumuna düşmemelidir. Gerçeklerin gizlenmesi, önce tehlikeli bir rahatlığı, sonrasında tedbirsizliği ve salgında artış riskini getiriyor” dedi.

DEVA Partisi olarak 3 temel konuda siyasi iktidarı acil olarak harekete geçmeye çağıran Medeni Yılmaz, önerilerini şu şekilde sıraladı:

* Salgını önlemede, koruyucu sağlık hizmeti hastanede verilen hizmetten daha önceliklidir.

* İnsanların topluca bir arada bulunduğu mekanlarda denetim yetersizdir. Yayılmayı daha fazla artırmadan kontrolü sağlayacak tedbirlerin hızla alınması gereklidir. Kitlesel hareketler (toplantı, açılış, düğün, tören, seyircili spor gösterileri gibi) yasaklanmalıdır.

* Yapılacak denetimlerin hem eğitici olması hem de kurallara riayet edilmesi konusunda çok daha aktif yapılması önemlidir. Bu denetlemelerde Sağlık Bakanlığının İçişleri Bakanlığı ile ortak bir şekilde denetim ekiplerini artırarak çok daha aktif rol alması gereklidir.”

* Korona virüsü testleri kamu-özel her hastanede ücretsiz yapılmalıdır.

* Test çalışmaları mutlaka yaygın bir şekilde yapılmalı özellikle temaslı gruba kesinlikle test yapılmalıdır. Bu salgında başarılı olan ülkelerin hemen hepsi yaygın test yapan ülkelerdir.

* Mobil test uygulaması hayata geçirilerek test sayısı hızlı bir şekilde artırılmalı ve hastanelere yığılım önlenmelidir.”

‘Bilim Kurulu yeniden yapılandırılmalı, sağlıkçıların çalışma şartları düzeltilmeli’

* Sağlık çalışanlarının sosyal, ekonomik durumları ve çalışma şartları düzeltilmelidir.

* Korona virüsü sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmalı ve bu konu ile ilgili yasal düzenleme mutlaka yapılmalıdır.

* Bilim Kurulu yeniden yapılandırılmalı, sağlıkla ilgili meslek örgütlerinin çalışmalara katkı sunmasına olanak sağlanmalı ve kararları kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır.