Haber/Didar DEMİRCİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelinde kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan ettiği alanlara ilişkin imar plan notlarını askıya çıkarttı. Plan notlarına işlenen ‘Belediye tarafından yapılacak yeni inşaatların yapı ruhsat işlemleri, 01/10/2017 tarihinden önce yürürlükte olan Yönetmeliğe göre sonuçlandırılır’ ibaresine dikkat çeken Gaziemir Belediyesi AKP Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca ve İzmir Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Başkan Vekili Salahattin Şahin, plan notuna olan itirazlarını özetle şu sözlerle sıraladı:
 “İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi, bu plan notunu onaylayıp askıya asmak suretiyle, kendi yaptığı İBB İmar Yönetmeliğinin kentsel dönüşüm konusundaki yetersizliğini tescil etmiştir. Yıllardır ite kaka dönüştürülen yaklaşık 1000 konut, İzmir’in depreme dayanıksız yapı stoğu karşısında devede kulak bile değildir. İBB yönetimi, yürürlükte bulunan kanun ve yönetmeliklere göre iş yapacağına, yapacağı işe göre yasal zemin hazırlamaktadır. Depremin kapımızı her an çalacağı düşünüldüğünde, kaybedilecek 1dk bile olmadığı açıktır. İBB kentsel dönüşüm konusunda sınıfta kalmıştır, ama kaybeden masum halkımızdır. Aktepe Emrez başta olmak üzere, bir an önce tüm bölgelerde 1/5000 ve 1/1000 imar planları ve parselasyon planları yapılmalı, altyapı eksiklikleri tamamlanmalı, uzlaşı sağlanan vatandaşların konutları yapılmalı, uzlaşmak istemeyen vatandaşlar serbest bırakılmalıdır. 30 Ekim Depremi sonrası sadece deprem anıtı açabilmiş bir yönetim anlayışının, İzmir’in deprem ve kentsel dönüşüm sorunu karşısında yapacağı bir hizmet olmadığı açıktır.”

SEÇİME KADAR ORTAMI KURTARMAYA ÇALIŞIYORLAR

Konuya ilişkin detaylı bilgi veren Atmaca, 5393 sayılı kanuna dayanarak ilan edilen kentsel dönüşüm alanlarında 2017 yılındaki bakanlığın yönetmeliğine göre ruhsat verileceğini belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendi yaptığı yönetmelikle inşaat ruhsatı işlemlerini sonuçlandırmak yerine bunu bir plan notu ile 2017 öncesinde bakanlığın çıkarmış olduğu imar yönetmeliğine göre sonuçlandırılır diyor. Şimdi buradaki skandal şu: Büyükşehir kendi yönetmeliğine mi güvenmiyor? Yoksa büyükşehir belediyesi yaptığı işlerden emin mi değil? Kanuna ve yönetmeliklere göre iş yapmak yerine kendi yapacağı işe göre yasal alt yapı hazırlamaya çalışıyor” diye konuştu. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgelerde inşaat ruhsatı verilebilmesi için öncelikle 1/1000’lik planların, parselasyon işlemleri ve terklerin yapılması gerektiğinin altını çizen Atmaca, “Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen yerlerde parselasyon yapmadan, 2017 öncesi yönetmeliğe dayanarak inşaat ruhsatı vermeye çalışıyorlar” sözlerini kaydetti. Ayrıca Atmaca, Büyükşehir’in kendi yönetmeliğini kullanmak istememesinin sebebinin, faydalı alan kısıtlılığı olduğunu ifade ederek, “O yüzden geçmişteki yönetmeliğe dönüp biraz daha fazla inşaat yapmaya çalışacaklar. Bu da kar getirecek. Tıpkı Aktepe Emrez’deki 80 dönümlük yerde olduğu gibi… Büyükşehir’in kentsel dönüşüm yapabilecek durumu yok. Bunlar sadece seçime kadar ortamı kurtarmaya çalışıyorlar” dedi.