Haber / Didar Demirci

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kent genelinde kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan ettiği alanlara ilişkin imar plan notlarını askıya çıkartmasının ardından AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri plan notuna itiraz etmişti. İtirazları değerlendiren İBB CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, “Ya teknik meselelerin çok farkında değiller ya da algı yapmaya çalışıyorlar” dedi.

‘6 BÖLGE İÇİN GEÇERLİ’

CHP’li Aydın, planın 6 bölge için geçerli olduğunu ifade ederek, “İzmir’de 6 bölgede kentsel dönüşüm ve gelişim bölgesi ilan edildikten sonra bu yönetmelik yürürlüğe giriyor. Büyükşehir’in yönetmeliği ise 2019 yılında yürürlüğe girdi. Böyle olunca da bizim yönetmeliğimizde yer alan bazı hükümlerin daha önce yapılan işlemlerle çatışma ihtimali var. Tam bir çatışma da yok ama bu konuda ileride hukuki bir tartışma oluşmasın diye kentsel dönüşüm alanı ilan edilen tarihte yürürlükte olan bakanlık yönetmeliği uygulandı ve İzmir’de 6 yer için bu plan notu düşüldü. Bundan sonra ilan edilecek yerler için böyle bir notu olmayacak” şeklinde konuştu.

‘SÜRECİN BİR PARÇASI’

Askıya çıkan plan notunun teknik sürecin bir parçası olduğunu dile getiren Aydın, plan notuyla ilgili gelen eleştiriler için de, “Bu teknik meselelerin çok farkında değiller ya da yönetmeliğin bu dönem için uygulanmayacak olmasını bizim yönetmeliğimizle ilgili bir defoymuş gibi algılatmak istiyor olabilirler. Ama tabi bu çok teknik, vatandaşların kentsel dönüşümle ilgili sorunlarının daha kolay çözüleceği bir plan notu. Ya bu ayrıntının farkında değiller ya da algı oluşturmaya çalışıyorlar. Bu bir hata kusur değil, teknik süreçte sorunların oluşmaması için eklenmiş bir plan notu” ifadelerini kullandı.

Neden itiraz edilmişti?

AKP ve MHP kanadından gelen itirazların temelinde, İzmir’de kentsel dönüşüm ve gelişim bölgesi ilan edilen alanlarda yapılacak inşaatların yapı ruhsat işlemlerinin 2017 tarihinden önce yürürlükte olan yönetmeliğe göre sonuçlandırılması vardı. Muhalefet, belediyenin bu konuda bir yönetmeliği olmasına karşılık, 2017 öncesi yürürlükte olan bakanlığa ait yönetmeliği plan notuna işletilmesini, “Büyükşehir, yapacağı işe göre yasal alt yapı hazırlamaya çalışıyor” şeklinde yorumlamıştı.