Haber/ Didar DEMİRCİ

Yıkımı başlayan Buca Cezaevi’nin bulunduğu alanın yeniden düzenlenmesi ile ilgili kent gündemindeki tartışmalar devam ederken, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, yaptığı açıklama ile cezaevinin bulunduğu alanın sadece yeşil alan olarak düzenlenmesi çağrısında bulundu. Bucalıların beton istemediğini ifade eden Yücel, yeşil alan düzenlemesinin ilçenin trafiğini de rahatlatacağını dile getirdi. Yücel, “Buca’nın tam merkezinde bulunan cezaevinin yıkılmasının ardından cennetten bir köşe yaratabilme, Bucalıların ihtiyacı olan yeşil alanı ve nefes alınabilecek bir buluşma merkezini düzenleme şansımız var. Hangi Bucalı hemşehrimizle konuşursanız konuşun, burada yeni binalar, beton yığınları görmek istemediklerini söyleyeceklerdir sizlere. Üstelik Cezaevinin yıkımıyla birlikte Adnan Kahveci Caddesi'nde bir genişleme imkanı sağlanacak ve Buca’da trafikte rahat nefes almış olacak” dedi.

'HAYALLERİNİ YIKMAYIN'

AKP iktidarına çağrıda bulunan Yücel, “AKP iktidarı bir seçim yapacak. Ya Bucalıların karşısında durarak betonu, yüksek binaları, yapılaşmayı seçecek, ya da Bucalılara müjde vererek, Buca cezaevi ile anılan bu alanın artık yeşille ve özgürlükle anılacağını, Buca’ya ait olan bu alanın, Bucalı’ların istediği gibi düzenleneceğini açıklayacak. Bizler bu konuda, AKP iktidarının yıllarca yapılan hatalardan, doğaya verilen zarardan, dikey yapılaşmanın yol açtığı kirlilikten ders çıkaracağına dair umudumuzu taze tutuyoruz. Adına, İster Buca Özgürlük Meydanı, İster Millet Bahçesi deyin ama bu alana kıymayın, beton yığmayın, Buca halkının hayallerini yıkmayın” şeklinde konuştu.

'AVM'NİN KARŞISINDA OLURUZ'

Cezaevi arazisinin AKP’nin 'rant amacı' için değil, mutlaka Buca’da ve İzmir’de yaşayan vatandaşlar için değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “Yıkımı devam eden cezaevinin bulunduğu arazi yeşil alan olarak kente kazandırılmalı, betona kurban edilmemeli. Çünkü Bucamızın, orada yaşayan hemşehrilerimin daha fazla betona değil, yeşil alana, nefes almaya ihtiyacı var” diye konuştu. Kılıç, bölgeye AVM yapılması durumunda karşı çıkacaklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Kesinlikle alışveriş merkezi, AVM yapılmamalı; düşünülmesi durumunda bile buna şiddetle karşı çıkarız, tüm Bucalılar, İzmirliler olarak o araziye sahip çıkarız; alanı AVM yapmak isteyenin, ranta açmak isteyenin sonuna kadar karşısında oluruz.”

'Yine bir CHP safsatası'

AKP İzmir Milletvekili Atilla Kaya, CHP cephesinden gelen Buca Cezaevi alanının yeşil alan olması çağrılarına tepki gösterdi. AKP'li Kaya, “İzmir'de yine klasik bir CHP safsatasıyla karşı karşıyayız. Buca Cezaevi arazisinin halihazırdaki kesinleşmiş planında, burayı AVM olarak markalayan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir. Cezaevini kaldırdığımız gibi, CHP'li Büyükşehir'in AVM planını da biz kaldıracağız” dedi.

'Kendi projelerini incelesinler'

AKP Buca İlçe Başkanı Hakan Kalfaoğlu da, cezaevinin kaldırılmasıyla Buca'nın kanayan yarasının sonlandığını ancak CHP'nin bu hizmet üzerinden siyaset yaptığını söyledi. Kalfaoğlu, “Buranın mülk sahibi Adalet Bakanlığı. Bizim yoğun girişimimizle cezaevinin kaldırılmasına karar verildi. Şimdi burası bakanlık mülkü olduğu için burası 85 bin metrekarelik bir alan. 15 bin metrekaresi inşaat alanı olacak. Buraya lojman inşaa edilecek. Kalan 70 bin metrekarelik bir alan da yeşil alan olacak. Önce kendi plan projelerini incelesinler. Burada cezaevini kaldırmak apayrı bir hizmet. Cezaevinin kaldırılmasını yeşil alan söylemleriyle geri planda bırakamazlar. AKP’nin yapmış olduğu çok büyük bir hizmet var. Burada asıl olan cezaevinin kaldırılmasıdır. Buca'nın kanayan yarasının sonlandırılmasıdır. Bunu sürekli dile getirip de bunun üzerinden siyaset yapmalarına gerek yok” ifadelerini kullandı.