CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Eylül ayında dört gazetecinin gözaltına alındığını, ikisinin tutuklandığını açıkladı. Yarkadaş, bağımsız hekimleri de cezaevindeki gazetecilerin sağlık sorunlarını tespit etmek üzere göreve davet etti.

Muğla'ya bağlı Menteşe Belediyesi Kültür Sanat Şenliği'nin üçüncüsü CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş'ün katıldığı törenle başladı.

"ÇİLE ÇEKİYORLAR"

"Adalet" ve "Aksaray'ın Sırları" adlı kitaplarını imzalayan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Düşünceyi ifade özgürlüğünün yok edildiğine dikkat çeken Yarkadaş, "Gazetecilerin, yazarların, aydınların; kısacası düşünen insanların çilesi bitmiyor" dedi.

Gazetecilere "Eylül ayı Basına Yönelik Baskılar Raporu"nu da açıklayan Yarkadaş, "Geride kalan ay da gözaltılar, soruşturmalar ve davalarla geçti. Bunlara tutuklu gazetecilerin yaşadığı sağlık sorunları da eklendi" diye konuştu.

"DIŞARIDA GAZETECİ KALMADI"

Eylül'de dört gazetecinin gözaltına alındığı, ikisinin tutuklandığını belirten Yarkadaş, "Neredeyse tutuklayacak gazeteci kalmadığı için gözaltı sayısı biraz olsun azaldı" dedi.

Eylül ayının son günlerinde Sözcü Muhabiri Gökmen Ulu'nun sağlık sorunlarının arttığına da dikkat çeken Yarkadaş, "Bağımsız hekimler, gazetecileri tedavi etsin. İstanbul Tabip Odası ise bu raporları değerlendirsin. Başta Sözcü Gazetesi Muhabiri Gökmen Ulu olmak üzere tutuklu ve hasta gazeteciler tahliye edilsin" çağrısını yaptı.

"İKTİDARIN İNADI HASTA EDİYOR"

Cezaevinde bulunan 181 gazetecinin çeşitli hastalıklarla karşı karşıya olduğunu belirten Yarkadaş, "İktidar inat ediyor ve gazetecilerin tutukluluğunu sürdürüyor. Oysa ki; başta Sözcü Muhabiri Gökmen Ulu olmak üzere onlarca gazeteci hastalandı. Onların bu koşullarda tedavi olabilmeleri imkansız" ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Gazetesi Yazarları Kadri Gürsel ve Turhan Günay'ın tutuklu oldukları süre içinde çeşitli hastalıklarla boğuştuklarını da hatırlatan Yarkadaş, "Çok zor ve insani olmayan koşullarda tedavi oldular. Tedavi süreçleri tutuklularından daha ağır travmalara sebep oldu" ifadesini kullandı.

ASTIM ATAKLARI ARTTI

Gökmen Ulu'nun astım ataklarının sıklaştığını ve cezaevinde kalmasının "çifte cezalandırma"ya dönüştüğünü belirten Yarkadaş, "Astım atağını cezaevi koşulları tetikliyor" dedi.

Ulu'nun durumunu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e aktarmasının ardından hastaneye götürüldüğüne dikkat çeken Yarkadaş, "Ancak bu yeterli değil. Gökmen'in bir an önce tahliye edilmesi ve sağlığına kavuşması için dışarıda olması gerekiyor" ifadesini kullandı. Yarkadaş bağımsız hekimleri de cezaevindeki hasta gazeteciler için harekete geçmeye çağırdı. CHP'li vekil, "Bağımsız hekimlerin düzenleyeceği raporları tabip odaları ele alır ve hasta tutuklu gazetecilerin sağlıklı koşullarda tedavi olmalarının önü açılır" dedi.

EYLÜL AYINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ

2 Eylül 2017: Gazeteci Çağdaş Erdoğan, Kadıköy’de bulunan Fenerbahçe Stadyumu yakınında bulunan alanda fotoğraf çektiği sırada gözaltına alındı.

4 Eylül 2017: Evrensel Gazetesi muhabiri Kemal Özer, Ovacık- Tunceli yolundaki arama noktasında gözaltına alındı.

5 Eylül 2017: Yazar Nurcan Baysal, sosyal medya paylaşımlarından dolayı Diyarbakır Terörle Mücadele Şubesi’nde ifade verdi.

5 Eylül 2017: MHP Nazilli İlçe Başkanı Zafer Keskin, Aydın’ın Nazilli ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıldönümü etkinliklerinde kendisine protokolde yer ayırmayan Nazilli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Fatih Demir’e yumruk ve tekme ile saldırdı. İlçe Başkanı Zafer Keskin daha sonra kendisini görüntüleyen gazetecilere tehditler savurarak, ‘’Haber çıkarsa önce aklınızı, sonra canınızı alırım’’ dedi.

5 Eylül 2017: Mersin’de 30 Mayıs 2016 tarihinde gözaltına alınarak ‘’Örgüt propagandası yapmak’’ suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Mehmet Emin Demir hakkında açılan davada verilen 4 yıl hapis cezası, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onandı.

6 Eylül 2017: Kanarya Haber Portalı’na savcılık tarafından engelleme getirildi.

6 Eylül 2017: Cumhuriyet Gazetesi’nin ‘’İşte Siyasi Ayak’’ ve ‘’Yazıcı’ya 10 soru’’ başlıklı haberlerine Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim yasağı getirildi.

8 Eylül 2017: Adıyaman’da öğrenci yurdunda yaşanan taciz olayının ardından valilik yetkilileri, bölgedeki gazetecileri arayarak haberin yayınlanmamasını istedi.

12 Eylül 2017: Evrensel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı, ‘’Cumhurbaşkanı’na hakaret’’ iddiasıyla hakim karşısına çıktı.

13 Eylül 2017: Gazeteci Çağdaş Erdoğan, Kadıköy’de fotoğraf çektiği sırada gözaltına alındıktan 12 gün sonra tutuklandı.

13 Eylül 2017: Gazeteci Tuğrul Eryılmaz hakkında, Özgür Gündem Gazetesi’yle dayanışma amacıyla başlatılan ‘’Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’’ kampanyasına destek verdiği için 10,5 yıla kadar hapis istendi.

13 Eylül 2017: CHP milletvekilleri Şenal Sarıhan ve Candan Yüceer Büyükada’da gözaltına alınarak tutuklanan hak savunucularının bir kısmıyla cezaevinde görüştü. OHAL gerekçe gösterilerek yasa dışı şekilde hakları ellerinden alınan savunuculardan Özlem Dalkıran, ‘Ermenice sayfaları olduğu’ gerekçesiyle kendisine Agos Gazetesi’nin verilmediğini söyledi.

14 Eylül 2017: cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, Cumhuriyet Gazetesi’nin Twitter hesabında yapılan bir paylaşım gerekçesiyle hakim karşısına çıktı.

14 Eylül 2017: İleri Haber muhabiri Tuğba Özer, polis tarafından darp edildi. Polis, Özer’i tanıdığını söyleyerek tehdit etti.

14 Eylül 2017: Sakarya’nın Hendek ilçesine getirilmesi düşünülen yarı açık cezaeviyle ilgili yapılan bir toplantıda, eski AKP Milletvekili Ali İnci, gazeteci Orhan Topçu’nun üzerine yürüyerek tehdit ve hakaretlerde bulundu.

14 Eylül 2017: Gazeteci Gökhan Özbek, ‘’Cumhurbaşkanı’na hakaret’’ iddiasıyla İstanbul’da gözaltına alındı.

14 Eylül 2017: sendika.org editörü Çağlar Özbilgin, Halkın Sesi Gazetesi’nin Mart 2016 tarihli 252. Sayısı için kaleme aldığı yazıda ‘’Erdoğan’a hakaret’’ iddiasıyla İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada hakim karşısına çıktı. Mahkeme, sendika.org editörü Çağlar Özbilgin’e 11 ay 20 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bırakarak Özbilgin’in cezasını erteledi.

15 Eylül 2017: 11 gün beri gözaltında tutulan Evrensel Gazetesi Muhabiri Kemal Özer tutuklandı.

15 Eylül 2017: Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacı ile başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteci Derya Okatan’a verilen ceza İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından onandı. Mahkeme, Okatan’a 7 bin TL para cezası vermişti.

21 Eylül 2017: manset24.com’un İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Ömer Turan gözaltına alındı.

27 Eylül 2017: TRT’de kameraman olarak çalışan Haber Sen Şube Yöneticisi Binali Erdoğan’ın sosyal medyadaki başkanlık karşıtı paylaşımı Cumhurbaşkanına hakaret olarak kabul edildi ve Erdoğan memuriyetten atıldı. TRT’nin İzmir Bölge Müdürlüğü’nde başkameramanlık görevinde bulunan Binali Erdoğan’ın memurluk görevine son verildi.

27 Eylül 2017: KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan oyuncu Jülide Kural’ın aldığı 1 yıl 3 aylık ceza ile 6 bin TL’lik para cezası İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından onandı.

28 Eylül 2017: Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan'ın kaleme aldığı “Mahrem / Gizli Belgelerde Türkiye’nin Sırları" adlı kitaba dair yapılan tüm haberler, sosyal medya paylaşımları ve satış linkleri, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’in talebiyle mahkeme tarafından yasaklandı.

28 Eylül 2017: Fırat Haber Ajansı’nda geçtiğimiz günlerde Gazeteci Oktay Candemir imzasıyla yayınlanan ‘’Kayyum sela okunmasını yasakladı’’ haberinin ardından harekete geçen Özalp Belediyesi kayyumu, Kaymakam Ferhat Vardar, kurduğu komisyon aracılığıyla Gazeteci Candemir’i tehdit etti.