HABER/ Gökçe ADAR

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kıdem tazminatı ile ilgili gündemde olan değişik tasarısına tepki göstererek, basın açıklaması yaptı. CHP İzmir İl Binası’nda yapılan açıklamada Beko, “İktidar, tüm emekçileri güvencesiz ve kuralsız çalıştırmak istiyor,taşeron işçilerine verdiği sözlerini tutmuyor, hukuksuzlukta ısrar ediyor. Özel istihdam bürolarıyla işçi simsarlığını teşvik ediyor. Emekçilere kölelik dayatıyor. Kıdem tazminatını kaldırarak iş güvencemizi yok ediyor” dedi. İktidarın işçilerin kıdem tazminatını fona/sandığa devretme isteğinin gerçek amaçlarını açıklayan Beko, bu amaçları şöyle sıraladı: “Bu değişiklik, işten atmayı kolaylaştıracak. Kıdem tazminatı fona/sandığa devredildiğinde, işveren işçi çıkardığında toplu bir ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Böylece işten çıkarmalar kolaylaşacaktır. Tüm işçiler “gündelikçi” gibi çalışacak, sendikalaşma imkânsız olacak; işçilere sürekli giriş-çıkış yapılabilecek. Zorunlu Tasarrufu Teşvik Fonu, Konut Edindirme Yardımı Hesapları, İşsizlik Fonu gibi bu fonların hepsi siyasal iktidarlar tarafından yağmalanmıştır ve yağmalanmaktadır. Bu değişiklik ile birlikte çocuklarımızın hakları da gasp edilecek” dedi.

İşçilerin kazanılmış hakları gasp edilecek

Kıdem tazminatına fon uygulamasının getirilmesi halinde işçilerin 14 hak kaybı yaşacağını vurgulayan Beko, şu ifadeleri kullandı: “Askere gidenler kıdem tazminatı alamayacak. Evlenen kadın işçi, bir yıl içinde işinden ayrılırsa tazminat alamayacak. İşyerinde bir yıllık kıdemi olan işçi işten çıkarılırsa tazminat ödenmeyecek. Prim gün ve çalışma süresi koşulu nedeniyle işçi haklı bir nedenle işten ayrılsa (geçerli sağlık nedeni, işverenin tacizi, kötü muamelesi gibi) dahi tazminat alamayacak. Ayrıca işçinin iş koşullarındaki değişikliği kabul etmemesi, ücretinin ödenmemesi halinde işi bırakması gibi nedenlerle işten çıkarılması halinde de tazminat alamayacak. Hak etme koşulu gerçekleşinceye kadar parası Fon’da hapis kalacak. Belki de kıdem tazminatını almaya ömrü yetmeyecek. Kıdem tazminatı miktarı azalacak, şimdi her bir yıllık kıdem karşılığı 30 günlük brüt ücret tutarı olan kıdem tazminatı, 14 günlük ücrete düşürülecek. Yeni kıdem tazminatı miktarı şu anda aylık yüzde 8,3 iken Fon’a devredilmesinden sonra yüzde 3,8’e düşecek. Emeklilikte yaş şartını beklemek için işten ayrılan işçi tazminat alamayacak. Getirilmek istenen düzenleme ile fondan 15 yıl sonra parasını alabilecek asgari ücretli bir işçinin uğradığı zarar en az 7 bin 500 lira olacaktır. Ücreti daha yüksek olan işçilerin uğradığı zarar ise çok daha fazla olacak.”

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde, iktidarın fonu, “Büyük İstanbul Kanal Projesi” için kullacağını iddia ederek, “19 tane müteahhit ile görüşme halindeler. Bu fonu proje için kullanacaklarını açıklıyorum” dedi.

Mücadele vurgusu

Milletvekili Beko, “Amaç, işçilere kıdem tazminatı verilmesi ise, yapılması gereken basit diyerek, şöyle devam etti: “Mevcut yasaya bir cümle koyarak, bir yılın altında çalışanlara da kıdem tazminatı ödenmesi sağlanmalıdır. Sendikal barajlar, örgütlenmenin ve grev hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Biz buradan bir kere daha ilan ediyoruz: Kıdem tazminatlarımızı leş kargalarına yedirmemek için mücadelemize devam edeceğiz.”