CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, eski bakan Zafer Çağlayan’ın Rıza Zarrab davasına sanık olarak dahil edilmesinin ardından ABD’ye giderek, davayı izleyecek. Aksünger, 2015'ten bu yana sürdürülen soruşturmaya şuana kadar 3'ü gizli 293 dosyanın eklendiğini söyledi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Türkiye siyasetinde krizine neden olan Rıza Zarrab davası, ülkede gündem yaratmayı sürdürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, eski bakan Zafer Çağlayan’ın Rıza Zarrab davasına sanık olarak dahil edilmesinin ardından ABD’ye giderek, davayı izleyecek. ABD'ye gitmeden önce 9 Eylül Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Erdal Aksünger, ABD'nin 15 Aralık 2015'te bu soruşturmayı başlattığını belirtirken, o tarihten bugüne kadar dava dosyasına 3'ü gizli 293 dosyanın daha eklendiğini söyledi. Yine soruşturma dosyasında yer aldığı belirtilen 50 kişinin, Türkiye'de üst düzey mevkilerdeki kişiler olduğunun ileri sürüldüğünü vurgulayan Aksünger, Türkiye'deki yargılama süreçlerini eleştirdi.

GÖZLEM YAPACAĞIM

Aksünger; “ABD'de davayı gözlemlemeye çalışacağız. Türkiye'deki dava seyrine çok hakim olan biri olarak önümüzdeki süreç ne getiriyor ne götürüyor diye gözlem yapacağım” dedi. Sürecin başından bu yana yaptığı basın toplantılarında bu durumun Türkiye açısından ciddi sıkıntılar doğuracağını söylediğini anımsatan Aksünger; “Ne yazıkki bu söylediklerim ortaya çıkmaya başladı. Çünkü uluslar arası bacakta soru işareti vardı. Ayrıca soruşturma dosyasının içerisinde çok şey var” ifadelerini kullandı.

ÖRTMEYE ÇALIŞTILAR

Türkiye'de herşeyin FETÖ ile bağdaştırılarak yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üstünün örtülmeye çalışıldığını aktaran CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, ancak bu konunun bir de uluslararası bacağının olduğunu belirterek; “O bacağın biryerinden yakaladılar. Bu dava 2015 yılından bu yana oradaya yürütülüyor. Öyle görünüyor. O günden bugüne kadar içerisine 293 dosya ve milyonlarca da belge eklenmiş. 293 dosyada, gizli olan ve açılmayan şuan 3 dosya var. Bu gizli dosyaların içerisinde yine bir çok insanın olduğu iddia ediliyor. Dosyada olduğu söylenen 50 kişinin Türkiye'de önemli mevkilerde yer alan insanlar olduğu söyleniyor. Bunun yanı sıra, dosyada kurumlar olacak mı, şirketler olacak mı, bankalar olacak mı?” diye sordu.

Başımızın dertte olduğu belli

Türkiye'de Halk Bankası'nın dışında da başka bankaların dosyada olduğu iddia eden Erdal Aksünger, iddiasını, şu verilere dayandırdı: “Savcılığın iddianemelerin içine koyduğu ifadede 'Turkish Bank 1' diye yazıyor. Turkish Bank 1 diye yazdıklarına göre, bunun iki ve üçü de var demekki. Bu süreç nereye gider, Türkiye'nin ne gibi sıkıntıları olur... Bunların hepsi şuanda çok ciddi muamma. Ama başımızın dertte olduğu belli.”