DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programında gündemi değerlendirdi.

Babacan’ın açıklamaları ise şu şekilde:

*Parlamenter sistemin kendisi kadar, parlamenter sisteme geçinceye kadarki ara dönemin bugünden tasarlanması da çok önemli.

* Mesela, o ara dönemde seçilecek cumhurbaşkanı ‘Parlamenter sistem istiyorum' dedi ama mevcut sisteme göre seçildi ve mevcut sistemin bütün yetkilerini aldı. Bu yetkiyi nasıl kullanacak? ‘Bu yetki çok önemli.

* Bana izin verin, 2-3 sene bu yetkiyi kullanmam lazım' diyorsa olmaz. O zaman niye sistemi değiştirdik? ‘Parlamenter sistem istiyorum' diyen cumhurbaşkanı adayı veya adaylarının geçiş döneminde nasıl çalışacaklarını baştan deklare etmeleri lazım.

6 ay yeter

* Parlamenter sistem üzerinde uzlaştık. Parlamenter sistem isteyen partilerin milletvekili sayısı 360'ı, 400'ü geçtiği tabloda neyi bekleyeceğiz? 6 ay yeter.

* Baştan ne kadar detaylı uzlaşırsak, seçimlerden sonra anayasayı değiştirmek o kadar kolay olur. ‘Cumhurbaşkanı yetkisi çok önemli; 2-3 sene kullanılmalı' denilirse biz bundan hemen şüphe duyarız. ‘Hayırdır, ne oluyor?' deriz.

“Ekonomin zemininde hukuk vardır”

* Krizin çözülmesi sadece ekonomi politikalarıyla olmaz. Hukuk, adalet, iyi bir eğitim politikası, dış politikada akılcı çalışma olmadan ekonomik sorunları çözemezsiniz.

* Ekonomi kendi başına izole bir alan değildir, topyekûn çözümün ancak bir parçası olabilir.

* Türkiye ekonomisindeki krizleri çözmek istiyorsak öncelikle zemini sağlamlaştırmak gerekiyor. Ekonominin zemininde hukuk vardır, adalet vardır, insan hakları vardır.

“Erdoğan ne talimat verirse”

* Ayın 20'sinde Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu var. Ne olacak, kimse bilmiyor. Merkez Bankası'nın kendisi de bilmiyor.

* Son gece Erdoğan ne talimat verirse, sabahleyin Merkez Bankası onu yapacak. 20 Aralık akşamı ve ertesi birkaç gün Merkez Bankası arkadan cayır cayır dolar satmış.

* Aralık ayında tam 17 milyar dolar döviz satmış. Bu 17 milyarın 9 milyarını da gizli saklı yöntemlerle yapmış. Özellikle 20, 21, 22, 23 Aralık tarihlerinde gizli saklı, yoğun bir döviz satışı var.

* Merkez Bankasının döviz pozisyonu kasım sonundan aralık sonuna 17 milyar dolar düşmüş. Açıklasınlar bu neden düştü?

Bütün faizler artmış

* Sadece aralık ayında kredi faizi %23,50'den %29,55'e; ticari kredi faizi %18,88'den %24,37'ye çıkmış.

* Cumhurbaşkanının ‘Faizi indirdim, indireceğim' dediği, sadece Merkez Bankası'nın bankalardan aldığı faiz. Onun haricindeki bütün faizler artmış. Merkez Bankası yanlış bir karar aldığı anda ileriye doğru enflasyon beklentisi artıyor.

* İleriye doğru enflasyon beklentisi arttığı anda bütün faizler artıyor. Bu ülkenin hazinesi 40-50 milyar faiz öderken o dönemin tertemiz bürokratlarına ‘faizci' diyordu, meydanlarda yuhalatıyordu. Şu anda Meclis'ten geçirdiği bütçedeki faiz ödemesi 240 milyar.