Haber / Didar DEMİRCİ

Partisinin İzmir İl Kongresi için kente gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ege Sanayici İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen “ESİAD Liderler Buluşması” programının konuk konuşmacısı olarak, İzmir iş dünyasıyla bir araya geldi. Swiss Otel’de gerçekleşen programda ESİAD Başkanı Mustafa Karabağlı, ESİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri, DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Sevimli, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Mehmet Ali Susam ve İzmir iş dünyası temsilcileri yer aldı.

KURUMSAL VE DÜZENLEYİCİ ORTAM GÜÇLENDİRİLMELİ

Toplantıda ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, Kovid 19 salgınına, savaşlara dikkat çekerek, bunların Türkiye’ye olan ekonomik, sosyal etkilerini bir sunumla paylaştı. Pandemi ve savaşla birlikte dünya üzerindeki güç dengelerinin yeniden kurulduğuna vurgu yapan Karabağlı, küresel sıkıntıların Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendirdi. Karabağlı, Türkiye’deki ekonomik politikaların kötü etkileriyle mücadele edildiğine dikkat çekerek, “Enflasyonun düşürülmesi, döviz kurunda istikrarın sağlanması ve Türkiye üzerinde yeniden güven tesis edilebilmesi için öncelikle kurumsal ve düzenleyici ortamın güçlendirilmesi ve öngörülebilirlik ve şeffaflığın sağlanması gerekiyor” diye konuştu. Konuşmalarının devamında Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı da değinen Karabağlı, “Türkiye'nin 2053 iklim nötr hedefi ve Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum amacıyla çıkardığı Yeşil Mutabakat Eylem Planı son derece önemli adımlardır. Ancak, bu doğrultuda başta sanayi olmak üzere çok çeşitli alanlarda gerçekleştirmemiz gereken dönüşüm için gerekli teşvik mekanizmaları oluşturulmadığı sürece bu Eylem Planını hayata geçirmek kolay olmayacaktır. Dünyada yeniden esmeye başlayan soğuk savaş rüzgarlarını ticaret savaşları ve ekonomik güç çekişmeleri besleyecektir. Bu noktada, Yeşil Mutabakatın ticaret politikalarına yansıması ve karbon fiyatlandırma mekanizmalarının sektör bazında giderek genişleyerek devreye girmesi beklenmelidir. AB ile aramızdaki Gümrük Birliği'nden maksimum fayda sağlayabilmek, uluslararası rekabetçiliğimizi koruyabilmek ve küresel değer zincirleriyle bütünleşebilmek için Türkiye'nin Avrupa Yeşil Mutabakatına başarıyla ve zamanında uyum sağlaması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

ÖZGÜRLÜKLE BAŞLIYORUZ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye’deki temel sorunun hukuk devleti olma özelliğinin kaybedilmiş olması olduğunu vurgulayarak, “Türkiye ekmeğini taştan çıkarmak zorunda. Yatırımla istihdamla büyümek zorunda. Yatırım ve istihdam için öncelikle güven olmasının gerekiyor. Güven ortamının olmadığı bir ülkede; petrolünüz yoksa, doğal gazınız yoksa böyle bir sıkıntıyla karşılaşırsınız. Türkiye şu anda fiilen onu yaşıyor. Yönetimin tek elde toplanması, özgürlük alanlarının kısıtlanmış olması, hukukun işlenmemesi şu andaki ekonomik sorunların en temel nedeni” ifadelerini kullandı. Türkiye’deki sorunların çözümü için DEVA Partisi olarak yola çıktıklarını dile getiren Babacan, “Parti programımız özgürlükle başlıyor” dedi.  Partisinin örgüt yapısı hakkında konuşan Babacan, “Nasıl bir Türkiye’de yaşamak istiyorsunuz diye sorduğumuzda herkes aynı Türkiye’yi tarif ediyor. Bize destek verenlerin en önemli vizyonu; özgür, adil bir Türkiye. Her gün üye sayımız artıyor. Bir yandan da çok yoğun bir mutfak çalışması içindeyiz. Bizim ilk yaptığımız çalışmalardan biri güçlendirilmiş parlamenter sistem. Türkiye’nin güçlü bir parlamenter sistemle yönetilmesi gerekiyor” sözlerini kaydetti.

SEÇİMİ KAZANMAKLA İŞ BİTMİYOR

Seçimi kazanmakla işin bitmediğini, kazandıktan sonra Türkiye’yi de kazanmak gerektiğini aktaran Babacan, “Demokrasiyi savunanlar iş başına geldiğinde ellerinde yeterince hazırlık yoksa çuvallıyorlar” diyerek, partisinin şimdiye kadar açıkladığı eylem planlarına değindi. Babacan, ilk eylem planını tarımda açıkladıklarını aktararak, “Eylem planlarımızın her bir satırı için bütçeli hesap ediyoruz. Aklınıza gelen her alanda eylem planlarımızı açıklamaya devam edeceğiz. Bu güne kadar Türkiye’de böyle bir şey yapılmadı. Devlet tarafından da yapılmadı. Şimdi biz tüm bu hazırlıklarımızı bitiriyoruz ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. İlk 90 dakikada ne yapacağımızı biliyoruz. İlk 90 dakikada özgürlükler ve yargının bağımsızlığı var” açıklamalarını yaptı. Ülkenin içinde bulunduğu krizin en fazla 6 ayda bitebileceğini dile getiren Babacan, “Bu sorunların çözümünün çok çok hızlı olacağını biliyoruz. Krizleri iyi analiz ediyoruz ve buna göre de adımlarımızı hesaplıyoruz. Şu anda yaşadığımız krizlerin sadece ve sadece kötü yönetimden kaynaklandığını biliyoruz” diye konuştu.

6 lider ikinci defa toplanıyor

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişin seçimlerden sonra Türkiye’nin ulaşmak istediği hedef olduğunu aktaran Babacan, “Geçiş süreci çok önemli. Bugünden mutabık olmazsa yarın sorun yaratır.  Genel başkanları ziyaret edeceğim ve gelecek hafta ikinci yuvarlak masa toplantısı yapacağız. Seçimi kazanırız ama Türkiye’yi kaybederiz. Seçimi kazandıktan sonra Türkiye’yi de kazanmalıyız. Otoriter rejimlerde seçimler oluyor ve demokrasiyi savunanla seçim kazanılıyor” ifadelerini kullandı.