Haber / Arif Arı

TBMM’ne sunulacak olan 2022 bütçesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından açıklandı. 2021 yılında 1trilyon 346 milyar lira olan bütçe toplamı, 2022 yılında 1 trilyon 751 milyar liraya yükseldiği açıklandı.  

CHP’nin çiftçi kökenli Milletvekili Bakırlıoğlu tarıma ayrılan payın 51,5 milyar liradan, 57,5 milyar liraya çıkarıldığını hatırlatarak, Türkiye’nin 2022 bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 30 artarken tarımın payının azaldığına işaret etti.

ÇİFTÇİ HAK ETTİĞİNİ ALAMIYOR

Tarımın genel bütçe içindeki payı yüzde 3,8’den, 3,3’e düşürülmesine tepki gösteren CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Tarımı desteklemek amacıyla 2006 yılında çıkan Tarım Kanununun 21. Maddesindeki “Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz” hükmüne rağmen 15 yıldır tarımsal destekler % 1’in altında kalmıştır. TÜİK’in bugün 2020 yılı Gayri Safi Milli Hasılasının (GSMH) 4 trilyon 982 milyar 603 milyon 819 bin TL olduğunu açıkladı. Yaklaşık 5 trilyon lira.

Bu durumda kanuna göre tarımsal desteklemelerin 50 milyar liranın altında olmaması gerekiyor. Fakat 2020 bütçesinde tarımsal desteklemelere ayrılan pay sadece 22 milyar lira. 2022 yılı Gayri Safi Milli Hasılasının (GSMH) 6,3 trilyon lira olacağı Cumhurbaşkanlığı orta vadeli planında öngörülüyor.Tarım Kanununa göre 2022 yılında tarıma en az 63 milyar lira destek verilmesi gerekiyor.''

Cumhuriyet Halk Partisi olarak; 2022 yılı için tarım sektörünün ve çiftçinin kanunen hakkı olan 63 milyar lira tarımsal desteğin bütçeye konulması gerektiğini anlattığını ifade eden Bakırlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama görüyoruz ki Tarım bakanlığı ve tüm tarımsal destekler için bütçeden ayrılan pay bile % 1’i bulmuyor. AKP’nin yıllardır görmezden geldiği ve bunlara rağmen her koşulda üretmeyi amaç edinmiş çiftçimizin, köylümüzün, üreticimizin ayakta kalması için tarımsal destekler Tarım kanununda belirtilen oranın altında olmamalıdır. Yaşanan kuraklık ve iklim değişikliğine bağlı rekolte düşüşü, mazot, ilaç, gübre, işçilik maliyetlerinin artmasına rağmen ürün fiyatlarının artmaması çiftçiyi zor durumda bırakmıştır.Doların 9 lirayı geçtiği bu günlerde döviz kuruna bağlı olarak gübre, ilaç ve mazot fiyatları da artacak önümüzdeki yıl çiftçinin cebinden daha fazla para çıkacak.'' 

Üretimin devamı için desteklemenin şart olduğuna değinen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; bu nedenle Tarım Kanununa “Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz” hükmü konulduğunu ve Hükümetin kanunu uygulamalı ve 2022 bütçesinde tarımsal desteklemeler için en az 63 milyar lira kaynak ayırması gerektiğini sözlerine ekledi.