Çeşme'nin Azmak Koyu'nda dünkü plaj eyleminin ardından belediyeye ait dozer, işletme tarafından işgal edilen ve kapatılan yolu tekrar trafiğe açtı. Belediye, yasak inşaatla ilgili "mühür fekki" için de savcılığa başvurdu. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, "Hiçbir şekilde taviz vermem; kıyılar kesinlikle halkındır" dedi.

Son Kale internet sitesinden Mustafa Akbaş'ın haberine göre, Çeşme Azmak Koyu'nda daha önce halkın ücretsiz olarak kullandığı plajın çevresi, bir şirket tarafından kapatılarak girişler ücretli hale getirildi. SİT alanı olan bölgeye işletme tarafından tonlarca beton dökülerek yapılar inşa edilmeye başlandı. Çeşme Belediyesi'nin 2 kez mühürlemesine karşın mühürü söken işletme, plajdaki yasak inşaat faaliyetini sürdürdü. Dün ise mahalle sakinleri ile çevre halkı arasındaki gerginlik doruğa çıktı. Plajların halkın olduğunu belirterek sahile girmek isteyen 50 kişilik grup ile işletme çalışanları arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Yurttaşlar, bir süre plajda oturarak işletmeyi sessizce protesto etti.

Belediye dozer ile yolu açtı

Ses getiren bu eylemin ardından ise süregelen zorbalığa Çeşme Belediyesi el koydu. Dün akşam saatlerinde Çeşme Belediyesi'ne ait ekipler bölgeye gitti. Belediye dozeri, işletmeciler tarafından kapatılan araç yolunu ve yaya yolunu tekrar trafiğe açtı. Çeşme Belediyesi ayrıca, iki kez mühür fekki yapan beach club işletmesiyle ilgili Çeşme Cumhuriyet Savcılığı'na da şikayette bulundu. Yasal sürecin sonuna kadar takipçisi olunacağı ifade edildi.

Öte yandan, hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Milli Emlak Müdürlüğü'ne de şikayette bulunulan firmaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından "açık alanda" içki satış ruhsatı verildiği ortaya çıktı.

Başkandan açıklama

İzmir kamuoyunda büyük tepki çeken olayla ilgili SONKALE'ye konuşan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise "Halkımızın gönlü ferah olsun. Kesinlikle kıyılarımızın halka kapatılması söz konusu olamaz. Buna asla müsade etmeyiz. Ilıca gibi devasa bir plajı belediye olarak kiralayıp halka açıyorken, zaten halkın olan bir plajın halka kapatılmasına asla izin vermeyiz. Bu konuda kesinlikle taviz vermem. Kıyılar kesinlikle halkındır. Bundan geri adım atılamaz" dedi.

Dalgıç ruhsat vermiş..

Başkan Oran, işletmenin ruhsatı ve izinleriyle ilgili konuya da açıklık getirdi. İşletmenin tüm kıyı şeridinde olduğu gibi, şahısa ait, denizin karşısındaki bir araziyi kiraladığını, ardından Milli Emlak'a ecrimisil bedeli ödeyerek plajı kullanma hakkı elde ettiğini vurgulayan Ekrem Oran, bu işletmenin önceki Başkan Muhittin Dalgıç döneminde Çeşme Belediyesi'nden de ruhsat aldığını aktardı.

Eğlence- dinlence dengesi...

Başkan Oran, "Ben de Ilıca Plajı'nda Milli Emlak'ın kiracısıyım. Milli Emlak verince yapacak bir şey yok. Önceki belediye başkanından da ruhsat almışlar. Ama bizim burada halkın anayasal haklarını gözetmemiz gerekir. Çeşme'de eğlence ve dinlence dengesini tutmamız lazım. Bu çok hassas bir denge. Tabii ki işletmelerimiz olacak ama kıyıların halka kapatılmasına asla izin veremeyeceğiz" diye konuştu.

İşletmenin faaliyetini sürdürmesinde yetkinin kendilerinde olmadığını vurgulayan Oran, "Ama hukukun bize izin verdiği ölçüde bu işin takipçisi olacağız. Kesinlikle plajı halka kapatamazlar. Belki biraz geri çekilirler, halka yer açarlar, bilemem. Ama kesinlikle vatandaşlarımız ücretsiz olarak o plajı kullanmaya devam edecek" görüşünü dile getirdi.