Haber / Gökçe ADAR

2021 yılında Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınları, Türkiye'nin gündemine oturmuş, yanan ormanlık alanlarıyla birlikte ciğerlerimiz de yanmıştı. 12 Ağustos 2021 itibarıyla; Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, yüz binlerce hektarlık orman ve yerleşim yeri küle dönmüş ve binlerce hayvan can vermişti. 28 Temmuz'da başlayan, 15'i büyük olmak üzere çıkan 299 orman yangını 12 Ağustos 2021 itibarıyla Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki yangının da söndürülmesi ile tamamen kontrol altına alınmıştı. 2021 yılında çıkan orman yangınlarında, toplam 18 bin 415 hektar ormanlık alan kül olmuştu. Yaz mevsimi, tüm Türkiye'de zor geçerken, İzmir'in de pek çok ilçesinde çıkan orman yangınlarıyla İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri mücadele etti. Ekipler; Menderes, Özdere, Urla, Çeşme, Karaburun, Foça ilçelerinde çıkan yangınları söndürmeye çalıştı. Yangınlara, hem havadan hem de karadan müdahale edildi. 

92 ARAZÖZ HAZIR

Havalarının ısınmasıyla 2022 yılında İzmir'de çıkabilecek orman yangınları için hazırlık çalışmaları başladı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 92 adet arazözün çıkacak yangınlara müdahale etmek için hazır olduğunu söyledi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yangınlara havadan müdahale etmek için uçak ve helikopter tahsis edilmesi çalışmalarının yaklaşık bir ay sonra başlayacağı öğrenildi. İzmir Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sabahattin Bilge ise yangınlara müdahale edecek araç sayısının yeterli olduğunu, ancak yangını söndürmek için görevli işçi sayısının yetersiz olduğunu ifade ederek, işçi eksikliği nedeniyle yangınlara zamanında müdahale yapılmadığını dile getirdi.

'İŞÇİ ALIMI YAPILMALI'

Bir arazözde 5-6 kişinin bulunması gerekirken, eleman yetersizliği nedeniyle 2-3 kişinin bulunabildiğini söyleyen Bilge, “Geçen yıl çıkan orman yangınlarına müdahale edilen araçların sayılarında bir sıkıntı yoktu. Yangına müdahale eden işçilerin sayılarında sıkıntılar mevcuttu. Bir arazöz içerisinde 5-6 kişi olması gerekirken, yangınlara 2-3 kişi ile müdahale edildi. Çıkan büyük yangınların bu kadar işçi ile söndürülmesi mümkün değil. 2-3 kişi 400 metrelik bir hortumu nasıl çekip, söndürme işlemini yapabilir? Kadroların genişletilmesi, işçi alımının yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bilge, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen Ağustos ayından itibaren 5 bin kişinin alınacağına dair bir duyuru vardı. İşçi alımlarının yapıldığını ve İzmir'e de 90 kişilik bir kontenjanın verildiğini duyduk. İşçiler alındı mı, alındıysa yeterli geldi mi? Yoksa geçtiğimiz yıl gibi işçi sayıları yetersiz mi geldi? Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Çıkacak yangınların adetini bilmiyoruz. İşçilerin istihdamı artırılmalı.”

'Koordineli müdahale gerekli'

Bir orman yangınında karadan ve havadan müdahalenin koordineli çalışması gerektiğini söyleyen Bilge, “Araçlar, yangına ulaşmada hiç bir sıkıntı yaşamıyor. Karadan müdahale ekiplerinin sayıların yetersiz olması en büyük problem. Sadece uçakla, helikopter ile yangına müdahale olmaz. Havadan ve karadan müdahale koordineli çalışmalı. Havadan müdahaleyi karadan tamamlarsanız, yangının sönmesi için kesin sonuç alırsınız” diye konuştu

20 uçak ve 55 helikopter

Türkiye'de geçen yıl çıkan yangınlara 15 yangın söndürme uçağı, 62 helikopter, 9 insansız hava aracı, 1 insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 450 iş makinesi ve 5 bin 250 personel ile müdahale edilmişti. Ocak ayında, 2022 yılı orman yangınları için Büyük Orman Yangınları Koordinasyon Toplantısı yapıldı. Toplantıda, 2022 orman yangınları için 20 uçak ve 55 helikopterin kiralanacağı bildirildi. Gelecek aylarda, konuyla ilgili geniş bir açıklamanın yapılacağı ifade edildi.