Pakistan hükümeti, Afgan mültecilere verilen 'gönüllü geri dönüş' süresinin dolmasının ardından ülkeyi terk etmeleri için işlemleri hızlandırdı.

Sınır Dışı Edilen Mültecilerin Sayısı 200 Bini Geçti

Pakistan İçişleri Bakanı Senatör Sarfraz Bugti, Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, "Şimdiye kadar 200 bini aşkın Afgan sığınmacının ülkeye geri gönderildiğini" ifade etti. Bugti, sınır dışı edilme işlemlerinin, Pakistan'ın Afganistan sınırındaki Belucistan ve Hayber Pahtunhva eyaletlerindeki sınır kapılarından sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Mülteci Sayısı ve İzin Belgeleri

Pakistan hükümetinin verilerine göre, ülkede yaşayan Afgan mültecilerin sayısı yaklaşık 4 milyon 400 bin civarında. Bunların yaklaşık 1 milyon 700 bini geçerli izin belgelerine sahip değil ve yasal olarak ülkede ikamet etmekteler.

Fransa'da 'Filistinlilerle dayanışma ifadeleri' kısıtlanıyor Fransa'da 'Filistinlilerle dayanışma ifadeleri' kısıtlanıyor

Geçtiğimiz ay, Pakistan hükümeti, belgesi olmayan ya da yasa dışı olarak kabul edilen Afgan mültecilerin ülkelerine geri gönderileceğini duyurmuştu. Bu adım, Birleşmiş Milletler (BM), Batılı ülkeler ve uluslararası insan hakları kuruluşları tarafından eleştirilmişti. Pakistan, ikamet izni olmayan sığınmacılara 'gönüllü geri dönüş' için verilen sürenin 1 Kasım tarihinde sona ermesiyle sınırdışı işlemlerine hız verdi. Afganistan'daki İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın yönetimindeki ülkede, zorla sınır dışı edilen yaklaşık 57 bin Afgan vatandaşının bu süre zarfında ülkeye geri döndüğünü bildirdi.

Gazeteciler de Sınır Dışı Edilenler Arasında

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, sınır dışına çıkarılması beklenenler arasında yaklaşık 200 Afgan gazetecinin bulunduğunu duyurdu. Örgüt, gazetecilerin Afganistan'a geri gönderilmeleri durumunda hayatlarının tehlikeye gireceğini belirtti. 2021 yazında Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından birçok gazeteci ülkeyi terk ederek Pakistan'a sığındı.

Politik Durum ve Tepkiler

Pakistan, bu adımını ülkeye sınırdışından gelen saldırılarla ilişkilendirerek, 'İslamcı militanların düzenlediği saldırıların ve suç olaylarının ülke güvenliğini tehlikeye attığını' savunuyor. Afganistan ise bu suçlamaları reddediyor. Taliban hükümetinde başbakanlık görevini üstlenen Molla Hasan Ahund, sınır dışı edilme işlemlerine karşı çıkarak "Bu, tüm prensiplere yüzde yüz aykırı, gelin yüz yüze konuşalım" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi