Türkiye’nin dört bir yanında 61 milyon 441 bin 880 seçmen, yerel liderlerini belirlemek üzere sandığa gitmeye hazırlanıyor. Peki, bu seçimde birden fazla oy pusulası ile tercihlerinizi nasıl belirleyeceğinizi ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte, oy kullanma sürecini altı adımda anlatan rehberimiz…

Oy Verme İşlemi Ne Zaman Başlayacak?

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis gibi illerde oy verme işlemi sabah 07.00’de başlayıp, akşam 16.00’da sona erecek. Diğer illerde ise oy verme süreci 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Bitiş saatinin gelmesine rağmen sandık başında oylarını kullanmak için bekleyen seçmenler olursa, sandık kurulu başkanı, seçmenlerin kimliklerini alıp saydıktan sonra, sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.

Kimlik Belgesi Zorunluluğu

Seçmen bilgi kağıdı olmadan da oy kullanabilirsiniz. Ancak, üzerinde vatandaşlık numarası bulunan bir kimlik belgesi göstermeniz gerekmektedir.

Oy Pusulaları Sandık Görevlileri Tarafından Verilecek

Büyükşehirlerde yaşayan seçmenlere; büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve ilçe belediye meclisi üyeliği için üç ayrı pusula verilecek. Muhtarlık için tercihler, adayın adının yer aldığı pusula ile belirlenecek. Diğer şehirlerdeki seçmenler ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacak. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanılacak. Oy pusulaları, zarf ve mühür, sandık görevlileri tarafından seçmene verilecek.

Telefon ve Fotoğraf Makinesi Yasak

Cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır.

Zarfa Sadece Oy Pusulaları Konulacak

Oy pusulasına basılacak mührün, siyasi parti veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşmaması gerekmektedir. Oy pusulalarının üzerine mühür dışında yazı yazılır, imza atılır, işaret konulursa oy geçersiz sayılacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Oy pusulalarının tamamı tek zarfa konulacak. Zarfa oy pusulaları dışında bir şey konulmayacak.

Belgesel sinemacı Koray Kesik'in gözaltı süresi uzatıldı Belgesel sinemacı Koray Kesik'in gözaltı süresi uzatıldı

Seçmen İmza Atacak

Oyunu kullanan seçmen, zarfı sandığa atacak. Ardından da seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

6 Adımda Oy Kullanma Rehberi

Kaynak: HABER MERKEZİ