Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye'nin otomotiv sektörü, Eylül ayında ihracatta güçlü bir performans sergiledi.

EPDK, bazı akaryakıt depolama tesisleri için tarife değişikliğine gitti EPDK, bazı akaryakıt depolama tesisleri için tarife değişikliğine gitti

Sektörün İhracat Rakamları

Otomotiv sektörü, Eylül ayında yüzde 2,6 artışla 2 milyar 822 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye ihracatında ikinci sırada yer alan bu sektör, toplam ihracattaki payını yüzde 14,7'ye çıkardı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, yaptığı açıklamada, "Bu yıl ocak-eylül döneminde ihracatımız 25 milyar 620 milyon USD oldu. En büyük pazarımız Avrupa Birliği'nde yaşanan daralmaya rağmen yıl sonu hedefimizi gerçekleştireceğimize inanıyoruz" dedi.

Ürün Bazında İhracat Rakamları

Eylül ayında en fazla ihracatı gerçekleştiren ürün grubu, Tedarik Endüstrisi oldu ve 1 milyar 203 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Binek otomobiller ihracatı yüzde 4 azalarak 776 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı 402 milyon dolar, Çekiciler ihracatı 192 milyon dolar ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı ise yüzde 104 artışla 213 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

İhracat Pazarları

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya yönelik ihracatta %2'lik bir düşüş yaşanırken, Rusya Federasyonu'na yüzde 15, İspanya'ya yüzde 24, Romanya'ya yüzde 33, Fas'a yüzde 24 ve Birleşik Krallık'a yüzde 14 artış yaşandı.

Binek otomobiller kategorisinde Fransa'ya yüzde 31, İtalya'ya yüzde 66, Cezayir'e yüzde 100, Slovenya'ya yüzde 26, Bulgaristan'a yüzde 46 artış kaydedilirken, Birleşik Krallık'a yüzde 36, İspanya'ya yüzde 35, Belçika'ya yüzde 36, İsrail'e yüzde 52, Fas'a yüzde 68 ihracat düşüşü yaşandı.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar kategorisinde Birleşik Krallık'a yüzde 16, İtalya'ya yüzde 25, Almanya'ya yüzde 55, ABD'ye yüzde 99 ihracat düşüşü görülürken, Slovenya'ya yüzde 90, Fransa'ya yüzde 70, Avustralya'ya yüzde 179 ihracat artışı kaydedildi. Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise Fransa, İtalya, Almanya, İspanya ve ABD'ye ihracat artışı yaşandı.

Ana İhracat Pazarları

Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya 397 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Fransa 350 milyon dolarlık ihracat rakamı ile ikinci büyük pazar olurken, bu ülkeye yönelik otomotiv ihracatı geçen yıla göre yüzde 30 oranında arttı. Üçüncü büyük pazar olan İtalya'ya da yüzde 35 artışla 277 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Slovenya'ya yüzde 34, Rusya'ya yüzde 14, Romanya'ya yüzde 36, Hollanda'ya yüzde 24 artış yaşanırken, Birleşik Krallık'a yüzde 20, Amerika Birleşik Devletleri'ne yüzde 23 ve İsrail'e yüzde 37 ihracat düşüşü yaşandı.

İhracatın Dağılımı

Ülke gruplarına bakıldığında, AB ülkelerine yapılan ihracat yaklaşık 2 milyar dolar olarak kaydedildi ve bu ülkeler Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 68'ini oluşturdu. Diğer Avrupa ülkeleri yüzde 10,5 pay ile ikinci sırada yer aldı, ancak bu ülkelere yönelik ihracat yüzde 22 azaldı. Afrika ülkelerine yönelik ihracat ise yüzde 25 arttı.

Kaynak: BÜLTEN