Yeryüzündeki doğal ormanların yaklaşık üçte ikisi yok edildi. Bu süreç devam ederse 50 yıl içinde Kosta Rika, Malezya, Pakistan’da orman kalmayacak.

Yeryüzündeki doğal ormanların yaklaşık üçte ikisi yok oldu ve mevcut ormanlarının katledilmesinin devam etmesi halinde Kosta Rika, Malezya, Pakistan ve Tayland gibi ülkelerde 50 yıl içinde orman kalmayacağı saptandı.
Dünya Tabiat Vakfı’nın araştırmasına göre yeryüzünde 8 bin yıl önce mevcut olan 8.08 milyar hektarlık ormanlık alandan geriye yalnızca 3.04 milyar hektarlık kısmı kalabildi. Araştırmada, dünyadaki tropikal orman alanlarının yılda 17 milyon hektarının yok edildiği, Kanada, Avrupa, Rusya ve ABD’nin orta ve kuzey kesimlerindeki ormanlık alanlarda da benzer kayıpların söz konusu olduğu öğrenildi.
Dünya Tabiat Vakfı’nın “Yaşam Kaynağı Ormanlar” kampanyası Direktörü Francis Sullivan, “Ürkütücü olan orman tahribatının geçen 5 yıl içinde olağanüstü artması ve artmaya devam etmesidir” dedi. Vakfın dünya çapında başlattığı kampanya ile endemik (Orijnal, coğrafyasına özel kendiliğinden yetişen bitki) ağaç ve diğer canlı türleri zengin olan ülkelerin hükümetlerinden, yeryüzünün belli başlı doğal orman tiplerinden her birinin hiç olmazsa yüzde 10’unun korunmasına dair uluslararası bir ağ kurulması için anlaşmaya varmaları isteniyor.

YÜZDE 88’i KAYBEDİLDİ


Son Yeryüzü Zirvesi’nde Dünya Tabiat Vakfı ile Dünya Bankası’nın ilan ettiği plan uyarınca, yeryüzünün kuzey kesimindeki ormanların 100 milyon hektarı, tropikal yağmur ormanlarının da 100 milyon hektarlık bölümünün n hektarı sürdürülebilir orman işletmeciliği kapsamına alınacak. Asya-Pasifik bölgesindeki ormanların yüzde 88’i zaten kaybedilmiş durumda ve geri kalan ormanların da sadece yüzde 5’i koruma altında.