ürkiye'de ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayarını gerçekleştirecek kişilere verilen yetki belgeleri üzerinde değişiklik yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmelik, 20 Mart 2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete'de yer alan "Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Tamir ve Ayarını Yapacak Kişilere Verilecek Yetki Belgesi Hakkında Yönetmelik" üzerinde değişikliklere işaret ediyor.

Yapılan Değişiklikler Neler?

1. Yönetmelik Amacını Belirtiyor: Yapılan değişiklikle birlikte, yönetmeliğin amacı daha net bir şekilde belirlenmiştir. 3516 sayılı Kanun kapsamında bulunan ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetlerini yapacak kişilere verilecek yetki belgesi ve işyeri uygunluk belgesi/sicil ve muayene kartı ile ilgili usul ve esasları düzenlemek olarak ifade ediliyor.

2. Tanımlar Güncellendi: Tanımlar kısmında yapılan değişikliklerle birlikte Bakanlık, Genel Müdürlük ve İl müdürlüğü gibi terimler net bir şekilde tanımlanmıştır. İşyeri uygunluk belgesi ve sicil ve muayene kartı gibi kavramlar da açıkça belirtilmiştir.

3. İşyeri Belgeleri Düzenleme Zorunluluğu: İşyeri uygunluk belgesi/sicil ve muayene kartı sahiplerinin, yaptıkları tamir ve ayar işlemlerini kaydedecekleri bir defter tutma zorunluluğu getirilmiştir. Bu deftere, ölçü aleti sahibinin bilgileri, ölçü aletinin detayları ve yapılan tamir işleminin detayları kaydedilmektedir.

4. İşyeri Belgeleri Düzenleme Süreci: Ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetleri veren işyerlerinin, işyeri uygunluk belgesi/sicil ve muayene kartı alması için il müdürlüğünden başvurması gerekmektedir. Yapılan inceleme sonucunda gerekli şartları sağlayan işyerleri için belgeler düzenlenmektedir.

5. Eğitim ve Belgelendirme Zorunluluğu: Yetki belgesi talebinde bulunan kişilerin, teorik ve pratik eğitim almaları ve bunu belgelendirmeleri zorunlu hale getirilmiştir. Tip onay belgesi almış imalatçılarda veya işyeri uygunluk belgesi almış işyerlerinde en az iki ay süreyle eğitim alınması şarttır.

6. Belgelerin Geçerlilik Süresi ve Vize İşlemleri: Yetki belgesi ile işyeri uygunluk belgesi/sicil ve muayene kartının geçerlilik süresi üç yıldır. Belgeler üç yıllık sürelerle vize yapılarak uzatılır. Belgelerin vizesi yapılmazsa geçersiz hale gelir.

Sağanak ve fırtına etkili oldu... Ağaçlar devrildi, yollar suyla doldu! Sağanak ve fırtına etkili oldu... Ağaçlar devrildi, yollar suyla doldu!

7. Denetim ve Kontroller: Genel Müdürlük ve il müdürlükleri, yetki belgesine veya işyeri uygunluk belgesine sahip işyerleri/sicil ve muayene kartı sahibi tamir ve ayar istasyonları ile ilgili denetim ve kontrollerde bulunabilir.

Atıflar ve Yürürlük Tarihi

Yapılan değişiklikle birlikte, elektrik, su ve gaz sayaçları tamir ve ayar istasyonları ile ilgili atıfların 24 Temmuz 1994 tarihli ve 22000 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği"ne yapıldığı belirtilmiştir. Bu yönetmelik 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Kaynak: HABER MERKEZİ