Yaz tatilinin ardından yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 26 bin öğretmen yarın yeni eğitim öğretim yılına başlayacak. AKP iktidarının her bakan değişikliğiyle birlikte değiştirdiği eğitim sistemi bu döneme de damga vurdu.

Sınıfta Kalma Geri Geldi

Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle sınıfta kalma geri getirildi. Buna göre ilkokul 5, ortaokul 8 ve lise 12’nci sınıflar hariç diğer sınıflarda öğrencilerin yıl sonu başarı puanı 50’nin altında olursa sınıfta kalacak.

4’üncü Sınıflarda Sınav Yok

Sınıfta kalma kararıyla birlikte bir değişiklik haberi daha geldi. İlk üç sınıfta olduğu gibi 4’üncü sınıf öğrencileri de sınava girmeyecek. Bu kararla birlikte ilkokulda sadece 5’inci sınıf öğrencileri sınava tabii tutulacak.

MEB, Yeni Müfredatı Kamuoyunun Görüşüne Açtı: Bir Hafta Süreyle Görüş Bildirilebilecek MEB, Yeni Müfredatı Kamuoyunun Görüşüne Açtı: Bir Hafta Süreyle Görüş Bildirilebilecek

Merkezi Sınavlar Başlıyor

Ortaokul ve lise öğrencileri ise merkezi sınavlara hazırlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) aldığı karara göre ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ülke ve il geneli ortak yazılı sınavlar yapılacak.

Sorular MEB’in Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak. Sorular çoktan seçmeli test veya açık uçlu sorular şeklinde olabilecek. Ancak ilk aşamada ülke ve il geneli sınavlar çoktan seçmeli test şeklinde olacak.

Ortak sınav dışında okul genelinde uygulanacak sınavlar ise yazılı olacak. Bu sınavların soruları ise okullar tarafından hazırlanacak.

Eğitim Uzmanlarından Tepki

Alınan kararlara eğitim uzmanlarından tepki geldi. Eğitim uzmanı Ali Taştan, “İlkokul 4. sınıftaki sınavın kaldırılması olumlu bir adım ancak yetersiz. 5. ve 6. sınıfa kadar olan sınavların da kaldırılması gerekiyor. Sınava dayalı sistem akademik anlamda öğrenciyi başarısız gösteren bir sistem” dedi.

Taştan, merkezi sınavlarla ilgili ise şunları söyledi: “Merkezi sınavlarla Bakanlık sınav merkezli bir sistem ortaya koyuyor. Biz sınavlar kalksın derken sınavları artırıyor. Çocuklar, süreç odaklı yönteme tabii tutmalı. Merkezi yapılacak sınavlar fırsat eşitsizliğine neden olacak. Dershaneler ve özel kurslar artacak. Önce Liseye Geçiş Sınavı (LGS) kalkmalı sonra merkezi sınavlara ihtiyaç kalmaz. Çocuklar, ilkokul 2’den itibaren sınav stresi altına giriyor. Çocukların yeteneklerine göre değerlendirme yapılmalı.”

Kaynak: HABER MERKEZİ