Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU- Üniversite kazanan öğrencileri, barınma telaşı sardı. İzmir'de KYK yurduna yerleşemeyen öğrenciler, 15-20 bin TL'yi bulan kira fiyatlarını görünce şaşkına döndü. Bir çok öğrenci çareyi kaydını dondurmakta buldu.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, İzmir'de üniversiteyi kazanan öğrenciler, kentte nerede kalacağına dair endişe yaşamaya başladı. KYK yurdu çıkmayan öğrenciler, ev kiralarının da yüksek olması nedeniyle mağdur oldu. İzmir'de üniversitelerin bulunduğu ilçelerde 1+1 evlerin fiyatları dudak uçuklattı. Öyle ki, İzmir'in en köklü üniversitelerinin olduğu Bornova ve Buca'da 1+1 ev fiyatları, öğrencileri şaşkına çevirdi. Bornova'da, en düşük kira fiyatları 18 bin TL'ye kadar çıkarken, Buca'da 1+1 konutların fiyatları ise 12 bin ila 15 bin TL arası olduğu kaydedildi. Her iki ilçede de, 2+1 evlerin fiyatları 20 bin TL'ye dayandı. İzmir'e dışarıdan gelen öğrenciler ise çareyi ya kayıt dondurmakta ya da kentte bulunan akrabalarının yanına yerleşmekte buldu. 


Kiraların artmasına ve devlet yurtlarının da yetersiz olmasına tepki gösteren Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, şunları söyledi: "Üniversiteyi kazanmak ayrı bir dert, şehir değiştirip oraya okumak ayrı bir dert haline geldi. Üniversite gençliği denen bir durum vardı eskiden. Şimdi o gençlik de kalmadı. Üniversiteyi okuyup, mezun olup iş bulmak ayrı bir dert. Üniversite öğrencileri çaresiz bırakılıyor. Türkiye'de yaşayan öğrenciler yurt dışının hayalini kurmaya başladılar. Eskiden çocuklar, doktor olmak, öğretmen olmak ister, bunun hayalini kurardı. Şimdi ise yurt dışına gitmeyi, mülteci konumuna gelecek düzeye geldiler. Çok acımasız bir tablo."

'KAYITLARI DONDURUYORLAR'

Bir çok öğrencinin üniversite kayıtlarını durdurup, memleketine döndüğünü söyleyen Kalafat, "Bu kira fiyatları bir öğrencinin veya 11 bin 500 TL asgari ücret alan bir ailenin çocuğunun ödeyeceği bir tutar değil. 5-6 kişi bir evde yaşarsa anca bu kiralar öyle karşılanabilir. Velilerden bu konuda çok şikayet ve tepki alıyoruz. Başka şehirde üniversite kazanmış çocuğu olan veli, bu kayıtları yaptıramıyor. Başka şehirde okutacak gücü ve maddi durumu yok. Her yıl üniversite kazanan öğrencilerin rakamları paylaşılıyor. Bu rakamların yüzde 10'u kayıtlarını maddi yetersizliklerden dolayı dondurmak zorunda kalıyor. KYK yurtları mutlaka arttırılmalı ve öğrencilere mutlaka kira desteği sağlanmalı" dedi. 

necati kalafat

'KİRALAR DÜŞMEYECEK'

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Gayrimenkul Faaliyetleri Meslek Grubu Başkanı Dilek Katal, kiraların düşmesinin mümkün olmayacağını ifade ederek, bir evi 2-3 öğrencinin kiralayıp, masraflarının bölüşülmesini tavsiye etti. Katal, "Kiraların düşmesi mümkün görünmüyor. Ne yazık ki, kiraların daha da yükseleceği bir gerçek. Öğrencilere en büyük tavsiyem, mutlaka bir evi birden fazla öğrenci kiralasın.Yurt dışında da aynı yöntem var. Benim 2 çocuğum yurt dışında arkadaşlarıyla kalıyor ve masrafları bölüşüyorlar. Sadece, İzmir veya Türkiye'ye özgü bir durum değil. Yurt dışında öğrenciler, bir evde 3-4 öğrenci kalıyor. Başka türlü bu barınma problemi çözülemeyecek" ifadelerini kullandı. 

dilek-katal-

'YILLARDIR ADIM ATILMIŞ DEĞİL'

Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Ümit Akıncı da üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununun kangrene dönüştüğünü dile getirdi. Yıllardır bir adım atılmadığını söyleyen Akıncı, şunları dile getirdi: "Yıllardır çeşitli çevrelerce dillendirilen üniversite öğrencileri barınma sorununa dair dişe dokunur bir adım atılmış değil. Türkiye'nin üç büyük ilinden birisi olan İzmir'de 150 binlik bir üniversite öğrenci nüfusu var. Ancak buna karşın 16 binlik bir devlet yurdu kapasitesinden bahsediliyor. Sayıları 50 civarında olan özel yurtlardaki kapasite de 12 bin civarında. Hal böyle olunca üniversite öğrencilerinin ve ailelerinin ilk gündemi barınma sorunu oluyor. Ne yazık ki, bu nedenle öğrencilerin azımsanamayacak bir kısmı üniversite öğreniminden mahrum kalacak."

ümit akıncı

Bakan Fidan, Gambiya’da Türk şirketleri temsilcileriyle buluştu Bakan Fidan, Gambiya’da Türk şirketleri temsilcileriyle buluştu

'SORUN MUTLAKA ÇÖZÜLMELİ'

Akıncı, şöyle devam etti: "Öncelikli sorun yetersiz kapasite olunca yurtlardaki alt yapı eksikliği, özel yurtlardaki denetim eksikliği gibi diğer önemli sorunlardan bahsedemiyoruz bile.Kamusal bi hizmet olan yükseköğrenim kapsamındaki barınma sorunu gecikmeksizin çözülmeli, devet yurdu kapasitesi artırılmalı, alt yapı eksiklikleri giderilerek, barınma hizmetinin her öğrenci için ulaşılabilir nitelikte olması sağlanmalıdır."

Kaynak: Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU