Atık su arıtma tesisi sayısı bini geçti! Atık su arıtma tesisi sayısı bini geçti!

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dünya genelinde 140 ülkenin onay verdiği küresel asgari kurumlar vergisi anlaşmasını kamuoyuna duyurdu. Bu anlaşma, özellikle teknoloji devleri Google, Amazon, Microsoft ve Facebook gibi uluslararası şirketlerin 2024'ten itibaren en az yüzde 15 oranında vergilendirilmesini hedeflemektedir.

Dünya Genelinde Küresel Vergi Düzenlemesi

OECD'nin internet sitesinde yayınlanan bu anlaşma, dünya genelindeki internet devlerini de kapsayarak, küresel şirketlerin vergilendirilmesini standartlaştırmayı amaçlamaktadır. Anlaşmanın odak noktası, teknoloji şirketleri gibi uluslararası şirketlerin vergilendirmesinde bir denge sağlamaktır.

OECD, 8 Ekim 2021 tarihinde bir dizi ülkenin, aralarında Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Türkiye'nin bulunduğu, küresel gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 90'ını temsil eden 140 ülkenin, uluslararası vergi reformuna yönelik bu anlaşmayı onayladığını açıkladı.

Ek Küresel Vergi Geliri ve Kazanan Ülkeler

OECD'ye göre bu anlaşma, dünya genelinde 17 milyar ila 32 milyar dolar arasında ek küresel vergi geliri sağlayacak. Bu ek gelirin en çok düşük ve orta gelirli ülkeler tarafından kazançlı bir şekilde kullanılması bekleniyor.

2024'te Yürürlüğe Girecek Yeni Kurallar

OECD, Temmuz 2022'de dünya genelinde küresel asgari kurumlar vergisine ilişkin yeni kuralların 2024'te yürürlüğe gireceğini açıklamıştı. Bu da demek oluyor ki, küresel şirketlerin vergilendirme düzenlemeleri yakın gelecekte ciddi bir değişim geçirecek.

Kaynak: AA