Gazetemizin geçtiğimiz günlerde 'Üşümesen de o para ödenecek' başlığıyla duyurduğu haber, ilgili Bakanlıklıkları harekete geçirdi. Haberde 2 bin metrekade ve üstü konutlarda merkezi ısıtma sistemi zorunlu tutulurken bağımsız her bir mekanın kaloriferlerini en az 15 derecede tutması istenirken; tutmayanların ise komşularının ısınma masraflarını ödemek zorunda kalacağı vurgulandı. Gerek milletvekilleri gerekse hukukçular, 2017'de yürürlüğe giren yasa nedeniyle üşümeyen dairelerdeki vatandaşların bile peteklerini açmak zorunda olduğunu, değişiklik yapılabilmesi için de tüm apartman sakinlerinin onay vermesi gerektiğinin altı çizildi.

YENİ MÜDÜRLÜK GELİYOR

Hukukçulardan, apartman sakinlerine kadar bir çok kesimden gelen şikayetlerin 9 Eylül Gazetesi'nde yayımlanmasının üzerinden 4 gün geçmeden Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı yeni mevzuat çalışmasını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada; Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi site yönetim hizmeti veren şirketlerle ilgili mevzuat çalışmaları yürütmek üzere yeni birim oluşturulduğu belirtildi. Açıklamaya göre, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünde Yapı Kooperatifleri Daire Başkanlığına bağlı olarak “Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü” oluşturuldu.

MEVZUAT HAZIRLANACAK

Şube Müdürlüğü, kat maliklerinin haklarının korunması amacıyla birden çok bağımsız bölümü bulunan konut ve işyerlerinin 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yönetilmesi ile ilgili faaliyet gösteren firmalara ilişkin mevzuat hazırlayacak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yaparak site yönetimlerinin sorunlarının çözülmesine yönelik çalışmalar yürütecek. Bu kapsamda, ikincil mevzuat çalışmalarının tamamlanarak sitelerde yaşanan yönetim sorunlarının azaltılmasının hedeflendiği vurgulardı. Murat ERVİN


ÜŞÜMESEN DE AÇILACAK

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre 2 bin metrekare inşaatı alanına sahip veya en az 20 bağımsız bölümden oluşan yapılarda merkezi doğalgaz sistemi kullanılması zorunlu. Merkezi sistemden bireysel sisteme dönüş içinse tüm hak sahiplerinin onayı gerekiyor. Bu durum özellikle yazlık bölgelerde sadece yaz aylarında kullanılan evlerin sahipleri ile kent merkezinde olup evininin yalıtımı çok iyi yaptırdığı için üşümeyenleri de mağdur ediyor. Peteklerinin vanalarını kapatanlar ise komşularının faturasını da ödemek zorunda kalabiliyor. 


ÇÖZÜME GİDEN ADIM

Geçmediğimiz köprü ve uçmadığımız havaalanına ödediğimiz paralar gibi şimdi de vatandaşın kullanmadığı doğalgaza para ödemesinin istendiğini aktaran HDP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, “Bunun anlamı insanlara 'yemeyin, içmeyin fatura ödeyin' demektir. Sürekli artan fiyatalar sonucu insanlara 'kombiyi kapatamazsın' demek de özgürlüklerin kısıtlanmasıdır. Vatandaş evinde ister klima açar, ister kombi isterse battaniye örtünür. Buna kimsenin karışmaya hakkı olmadığı gibi yapılan da tam anlamıyla bir zorbalıktır. Bu düzenleme ile sorunun giderilmesine yönelik adımların atılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Yusuf Tomruk