Seçimin ardından çalışmalarına yeniden başlayacak olan TBMM'de nisan ayı gündeminin en önemli maddelerinden biri yeni anayasa çalışmaları. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi parti gruplarını ziyaret ederek "yeni anayasa" için görüşmeler yapacak. Bu görüşmelerde, yeni anayasada hangi başlıkların yer alması gerektiğine dair fikir alışverişinde bulunulacak ve genel bir çerçeve belirlenmesi hedefleniyor.

Enerji Alanında Önemli Düzenlemeler

Enerji alanındaki yasa teklifi de Meclis gündeminde yer alıyor. Teklif yasalaşırsa, yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğal gaz, Türkiye'de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilecek. Bu sayede Türkiye'nin enerji ihracat kapasitesinin artması ve döviz girdisinin sağlanması amaçlanıyor.

Enerji verimliliğini artırmak için hazırlanan projeler de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenecek. Ayrıca, yenilenebilir enerji üretim santrallerinin kurulması için imar planı yapılmaksızın uygun alanlarda tesis kurulmasına imkan sağlanacak.

Erdoğan'dan MİT Başkanı Kalın ve Adalet Bakanı Tunç'la flaş görüşme! Neler konuşuldu? Erdoğan'dan MİT Başkanı Kalın ve Adalet Bakanı Tunç'la flaş görüşme! Neler konuşuldu?

Fahiş Fiyata Ağır Yaptırım

Fahiş fiyat artışı yapan işletmelere ağır yaptırımlar getirilmesi de Meclis gündeminde yer alıyor. Ticaret Kanunu'nda yapılacak düzenleme ile fahiş fiyat artışı yapan işletmelere verilen idari para cezaları artacak. Ayrıca işletmelere kapatma yaptırımı getirilmesi de Meclis'teki görüşmeler sırasında tartışılacak.

Turist Rehberliği ve Seyahat Acentelerine İlişkin Düzenlemeler

Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de Meclis'te görüşülecek. Teklif yasalaşırsa, yabancı dil yeterlilik belgesi koşulunu yerine getiremeyenler, diğer mesleğe kabul şartlarını yerine getirmeleri halinde Türkçe turist rehberi olabilecek. Ayrıca seyahat acentelerinin müşterilerini bilgi ve onayları dışında alışveriş amacıyla bir işletmeye göndermeleri halinde belgeleri iptal edilecek ve 5 yıl süreyle seyahat acenteliği yapamayacaklar.

Kripto Varlıklara İlişkin Kanun Teklifi Meclis'e Sunulacak

AK Parti tarafından hazırlanan kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinin de nisan ayında Meclis Başkanlığına sunulması planlanıyor. Bu teklif de komisyon görüşmelerinin ardından TBMM Genel Kurulunun gündemine gelecek.

Nisan Ayında Meclis'te Daha Neler Olacak?

Nisan ayında TBMM'de ayrıca Milli Savunma Bakanlığı'nın teşkilat yapısındaki değişiklikleri içeren bir kanun teklifi de görüşülecek. Liderler de bu hafta Meclis kürsüsünden milletvekillerine hitap edecek. Salı ve Çarşamba günü partilerin grup toplantıları düzenlenecek.

Editör: Kazim Bozkurt