Güney Afrika’nın ilk siyahi başkanı ve özgürlük mücadelesinin simgesi Nelson Mandela’nın kişisel eşyalarının açık artırmada satılması planlanıyordu. Ancak, bu plan, Mandela’nın ailesi ve halkı arasında büyük bir tepkiye neden oldu. Satışı düzenleyen New York merkezli Guernsey müzayede evi, web sitesinde yaptığı açıklamada, müzayedeyi askıya aldığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüştü ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüştü

Mandela’nın Eşyaları Nelerdi?

Müzayedede satılması planlanan eşyalar arasında Mandela’nın işitme cihazları, bastonlar, okuma gözlükleri, nüfus cüzdanı, el yazısıyla yazılmış notlar, fotoğraflar, ödüller ve madalyalar vardı. Toplamda yaklaşık 70 kişisel eşya, Mandela’nın en büyük kızı Makaziwe Mandela tarafından müzayede evine verilmişti. Makaziwe Mandela, eşyaların satışından elde edilecek geliri, Mandela’nın doğduğu köy olan Qunu’da, mezarlığının yakınında bir anma bahçesi yapmak için kullanacağını söylemişti. Müzayedenin 22 Şubat’ta gerçekleştirilmesi planlanıyordu.

Satışa Karşı Çıkanlar Kimlerdi?

Mandela’nın kişisel eşyalarının satışı, Güney Afrika’da büyük bir protesto hareketine yol açtı. Mandela’nın torunu Ndaba Mandela, satışa karşı çıktığını ve dedesinin mirasının korunması gerektiğini söyledi. Güney Afrika Sanat ve Kültür Bakanı Zizi Kodwa da satışın durdurulması için çağrıda bulundu. Kodwa, Mandela’nın “Güney Afrika mirasının ayrılmaz bir parçası” olduğunu ve onun hayatındaki deneyimlerinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtti. Sosyal medyada da satışa tepki gösteren çok sayıda yorum yapıldı. Bazı kullanıcılar, “Kim babasının nüfus cüzdanını satar ki? Delilik bu. Güney Afrika’nın mirasını çalıyorsunuz” gibi ifadeler kullandı.

Mandela Kimdi?

Nelson Mandela, 1918 yılında Güney Afrika’da doğdu. Beyaz azınlık yönetimine karşı mücadele eden Afrika Ulusal Kongresi (ANC) partisinin lideri oldu. 1964 yılında hükümete karşı komplo kurmak suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi. 27 yıl hapis yattıktan sonra 1990 yılında serbest bırakıldı. 1993 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. 1994 yılında yapılan ilk çok ırklı seçimlerde Güney Afrika’nın ilk siyahi başkanı seçildi. Beş yıl görev yaptıktan sonra 1999 yılında siyasetten çekildi. 2013 yılında 95 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ