Komünist şair Nazım Hikmet, doğumunun 122’nci yılında Moskova’da düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Etkinliğe, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, sinema sanatçısı Türkan Şoray ve çok sayıda Türk ve Rus vatandaşı katıldı. Etkinlikte, Nazım Hikmet’in şiirleri ve eserleri okundu, Türkan Şoray’ın hayatını anlatan bir film gösterildi.

Nazım Hikmet’in şiirleri ve eserleri Moskova’da yankılandı

Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Moskova Kültür Bakanlığı, Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi ve Rusya Federasyonu Sinematograflar Birliği tarafından organize edilen etkinlik, Moskova’daki Sinema Evi’nde (Dom Kino) gerçekleştirildi.

Etkinlikte, Nazım Hikmet’in şiirleri ve eserleri Türkçe ve Rusça olarak okundu. Ayrıca, Nazım Hikmet’in hayatını ve sanatını anlatan belgesel ve kısa filmler de izleyicilerle paylaşıldı.

Türkan Şoray’ın hayatı film oldu

Etkinliğin en dikkat çeken bölümü ise Türkan Şoray’ın hayatını anlatan kısa bir film oldu. Filmde, Türkan Şoray’ın çocukluğundan başlayarak sinema kariyerine, Nazım Hikmet’le olan ilişkisinden sosyal sorumluluk projelerine kadar pek çok yönü ele alındı.

Film, Türkan Şoray’ın seslendirmesiyle sunuldu. Film sonunda, Türkan Şoray sahneye davet edilerek büyük alkış aldı.

Türkiye ve Rusya’nın ortak değeri Nazım Hikmet

Etkinlikte konuşan Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, sanatın evrensel olduğunu vurgulayarak “Nazım Hikmet, ölümünden yıllar sonra bile buradaki Türkleri ve Rus dostlarımızı aynı salonda buluşturabiliyor. Sanatın evrenselliğini bir kez daha bize kanıtlıyor.” dedi.

Bilgiç, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

YEE Denetim Kurulu Üyesi Ali Özgündüz de Nazım Hikmet’in “ciddi” eserler ortaya koyduğunu belirterek “Hikmet, 122. yılında halen de şiirleri ve eserleriyle yaşamaya devam etmektedir. Türkiye ile Rusya arasındaki dostluk ve kültürel etkileşime önemli katkılarda bulunan Hikmet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verdiğimiz Kurtuluş Savaşı’nı en güzel anlatan şairlerin başında geliyor” diye konuştu.

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali Galip Savaşır da Nazım Hikmet’in Rusya ve Türkiye’nin ortak değeri olduğunu belirterek “Nazım, tıpkı bu salonda olduğu gibi dünya görüşleri, yaşam şekilleri, dilleri, düşünceleri farklı olan kişileri dostlukla, kardeşlikle bir araya getirmeye devam ediyor. Nazım’ın esirleri ve düşünceleri, yolumuzu aydınlatıp yeni nesillere ilham oluyor” ifadelerini kullandı.

Savaşır, Hikmet’in mirasını vakfın çalışmalarıyla gelecek nesillere aktarmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Sanatçı Türkan Şoray ise Nazım Hikmet’in doğumunun 122. yılı dolayısıyla Moskova’da olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek “Nazım Hikmet, kalbimden akan sözcüklerden oluşan benzersiz şiirleriyle bize de her zaman, en yoğun duyguları yaşattı” dedi.

Mardin'de 'Turizm Denetim Komisyonu' kuruldu Mardin'de 'Turizm Denetim Komisyonu' kuruldu

Etkinlik, başrollerini Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın paylaştığı “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmiyle sona erdi.

Kaynak: AA