Çanakkale’nin Yenice ilçesinde dün akşam saat 21.38’de 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü Yenice ilçesi olarak belirlendi. Depremin derinliği ise 10 kilometre olarak ölçüldü. Deprem, Yenice-Gönen fayı üzerinde gerçekleşti. Bu fayda 1953 yılında 7,2 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, bu fayın stres birikimi olduğunu ve küçük depremlerin normal olduğunu söyledi.

Yenice-Gönen fayı nedir?

Yenice-Gönen fayı, Kuzey Anadolu Fayı’nın bir parçasıdır. Fay, Çanakkale’nin Yenice ilçesinden başlayarak Balıkesir’in Gönen ilçesine kadar uzanır. Fayın uzunluğu yaklaşık 100 kilometredir. Fay, sağ yönlü atımlı bir faydır. Bu, fayın iki tarafının birbirine göre sağa doğru kaydığı anlamına gelir. Fay, Türkiye’nin en aktif faylarından biridir. Fay, 1953 yılında 7,2 büyüklüğünde bir depreme neden olmuştu. Bu depremde 300’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Deprem nasıl hissedildi?

Dün akşam saat 21.38’de meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki deprem, Çanakkale’nin Yenice ilçesinde şiddetli bir şekilde hissedildi. Deprem, ilçede panik ve korkuya neden oldu. Deprem sırasında bazı vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı. Deprem, Çanakkale’nin diğer ilçelerinde ve Balıkesir’in bazı ilçelerinde de hafif bir şekilde hissedildi. Deprem sonrası herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, depremle ilgili bilgi verdi. AFAD, depremin büyüklüğünü 4,9 olarak açıkladı. AFAD, depremin ardından artçı sarsıntıların devam ettiğini de bildirdi.

Kanlı pusu aydınlandı! Kanlı pusu aydınlandı!

Uzmanlardan deprem değerlendirmesi

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Çanakkale’de meydana gelen depreme ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Görür, depremin Yenice-Gönen fayı üzerinde olduğunu belirtti. Görür, “Bu fayda en son deprem 1953 yılında ve 7,2 büyüklüğünde oldu. Stres birikiminin olduğu bir bölge böyle görece küçük depremler beklenir” dedi. Görür, bu fayın gelecekte daha büyük depremlere neden olabileceğini de ifade etti. Görür, “Bu fay, Kuzey Anadolu Fayı’nın bir parçası. Bu fayın kırılması, Kuzey Anadolu Fayı’nın diğer bölümlerini de tetikleyebilir. Bu nedenle bu fayı iyi izlemek gerekir” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ