MSB’nin düzenlediği haftalık basın bilgilendirme toplantısında yapılan açıklamada, mağara operasyonunun usulüne uygun şekilde yürütüldüğü, metan gazı nedeniyle yaşanan bu trajedinin öngörülemeyen, istisnai bir durum olduğu vurgulandı.
“Mağaraya giriş prosedüre uygundu, gaz ölçümüne gerek duyulmadı”
Bakanlığın detaylandırdığı soruşturma raporuna göre, olayın yaşandığı mağara, operasyonlar kapsamında girilen 3.765’inci mağaraydı. Bölgede görevli timlerin, mağara operasyonları için özel eğitim aldığı, arama-tarama faaliyetlerinin eğitimli ekip ve keşif köpeği eşliğinde gerçekleştirildiği belirtildi.
1-5 Temmuz tarihleri arasında yapılan keşif faaliyetlerinde herhangi bir tehlike belirtisine rastlanmadığı aktarılan açıklamada, 6 Temmuz’da keşif köpeği ile tekrar kontrol sağlandığı, olumsuz bir duruma rastlanmadığı için gaz ölçümüne gerek duyulmadan mağaraya girildiği bildirildi.
“Kurtarma çalışmaları koordineli ve hızlı yürütüldü”
Olay sonrasında yürütülen kurtarma çalışmalarına birlik personeli, KBRN timi, UMKE, AFAD ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekiplerinin katıldığı bilgisi paylaşıldı. Müdahale sırasında oksijen tüpleri ve maskeler hazırda bulunduruldu; etkilenen personele bölgede bulunan 5 doktor ve sağlık personeli tarafından anında müdahale edildiği ifade edildi.
Raporda, görevli olmayan bazı askerlerin silah arkadaşlarını kurtarmak için kendi inisiyatifleriyle mağaraya girdiği, bu hareketin daha büyük bir felaketin önüne geçtiği özellikle vurgulandı.
“Disiplin zafiyeti ya da yönetim eksikliği bulunmadı”
İncelemelerde, son yıllarda elde edilen tecrübeler ışığında oluşturulan prosedürlerin eksiksiz uygulandığı, ancak olayın istisnai ve öngörülemez bir durum olduğu sonucuna varıldığı belirtildi. Herhangi bir disiplin zafiyeti, komuta eksikliği veya emir-komuta hatası tespit edilmedi.
MSB, bu tür olayların tekrar yaşanmaması adına gerekli tüm derslerin çıkarıldığını ve ilave önlemlerin süratle uygulamaya alındığını duyurdu.
Tahkikat raporu savcılığa gönderildi
Tamamlanan idari tahkikatın sonucunda hazırlanan rapor, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Açıklamada, “Bu vesileyle şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet; kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır diliyoruz” denildi.
İskenderun’daki iki askerin şehit olduğu olayda adli süreç devam ediyor
Öte yandan, Hatay İskenderun’daki birliğinde eğitim sırasında iki askerin şehit olmasıyla ilgili de bilgi verildi. MSB kaynakları, olayla ilgili Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek kesin otopsi raporunun beklendiğini belirtti. Soruşturma, otopsi sonuçlarının ardından netlik kazanacak.