Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nde uzun süre yöneticilik yapmış, mimar Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak Belediye Başkanlığı için aday adaylığını duyurdu. Tüm vatandaşlar için eşit, erişilebilir, adil ve ortak akılla yönetilen bir ilçe hayali kurduğunu ifade eden Mutlu, "Konak’ı mazereti olmayan bir ilçe haline getireceğiz” dedi.

Uzun yıllardır mimarlığın geliştirilmesi, dirençli kentlerin yaratılması, sağlıklı ve örnek kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gibi konularda çalışmalar yürüten; kent ve çevre mücadelesinin içinde yer alan mimar Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak Belediye Başkanlığı için aday adaylığını duyurdu. Konak'ta yaşadığını ve Konak'taki sorunlara hâkim olduğunu dile getiren Mutlu, eşit, erişilebilir, adil ve ortak akılla yönetilen bir Konak hedefiyle çalışacağını söyledi. 9 Eylül Gazetesi'ne samimi açıklamalar yapan Mutlu, ilçede hayata geçirmek istediği projeleri paylaştı. Bir mimar olarak Konak’ı dinamik ancak tarihi dokusu korunmuş bir ilçe haline getirmek istediğini söyleyen Mutlu, "Bir kentin tarihi kimliği sadece birinci dereceden koruma altındaki mimari anıtlarla belirlenemez. Kent dokusunun tamamı, eski ve yeni mimarlık örnekleri, sokaklar ve binalar, kamusal alanlar, boşluklar ve o boşlukları dolduran yaşamsal faaliyetler kentin tarihi kimliğini oluşturur. Modern ve dinamik bir Konak’a ancak ilçemizin tarihine, hafızasına ve mirasına sahip çıkarak ulaşabiliriz" dedi.

'KONAK'A, İLÇEYİ BİLEN BİRİ LAZIM'

“Konak için Konak’ta Yaşayan Aday” sloganıyla yola çıkan Mutlu yerel yönetimlere aday olan kişilerin kenti tanımaları ve kentte yaşayanların sorunlarına hâkim olmalarının önemine dikkat çekti. Mutlu, "40 yıla yakın süredir Konak'ta yaşıyorum. Üniversitemi Konak'ta okudum. Çocuğumun kreşinden hâlâ gittiği okula kadar hepsi Konak'ta. Eşimin iş yeri Konak'ta. Benim hayatım Konak'ta geçiyor. Burada yaşayan, buranın sorunlarını bilen, sokaklarında dolaşmış, sabah kalkınca esnafına ‘günaydın’ demiş kısacası bu kenti bilen kişilerin Konak'ı yönetmesi gerektiğini düşünüyorum. Konak'ın pek çok sorunu var. Yapı stokumuz yaşlı. İlçemiz deprem ve diğer afetlere karşı dirençli değil. Kamusal ve yeşil alanlarımız az. Çocuklar ve gençlerin ihtiyaç duyduğu sosyal ve kültürel alanlarımız yeterli değil. Bu alanların artırılması gerekiyor" dedi. 

'EŞİT YAŞANAN BİR İLÇE HAYAL EDİYORUM'
Mutlu, Konak'ın genellikle dezavantajlarıyla gündeme gelmesine rağmen pek çok avantaja da sahip olduğunu vurgulayarak, "Geçmişten günümüze İzmir’in kültür, tarih ve turizm merkezi olan Konak’ımızın sahip olduğu pek çok avantaj var. Öncelikle Konak, İzmir’in çok kültürlü ve çok dinli yapısını en iyi yansıtan ilçe. UNESCO Geçici Miras Listesine giren ve dünyanın en büyük çarşılarından birisi olan Kemeraltı ilçemizin kalbinde yer alıyor. Yine kentimizin tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Kadifekale de Konak sınırları içerisinde bulunuyor. Bu bölgeleri yeniden canlandırmalı ve turistik açıdan birer cazibe merkezi haline getirilmeliyiz. Ayrıca Konak, Kültürpark gibi bir zenginliğe de sahip. Ben sadece insanın değil, hayvanın, ağacın, çiçeğin hakkını da savunuyorum. Tüm vatandaşlarımızın eşit haklara sahip olduğu bir ilçe hayal ediyorum" dedi. 

'ÇEVREYE DUYARLI PROJELER UYGULAYACAĞIZ'

Konak'ın kentsel dönüşümle ilgili sorunlarına da değinen Mutlu, "Konak'ta kentsel dönüşüm çok önemli. Kentsel dönüşümde barınma sorununu başat olarak düşünmezseniz, konuya sadece konutları yıkıp yeniden yapmak olarak yaklaşırsanız ilçeyi dönüştüremezsiniz. İlçemizin nüfusu gün geçtikçe azalıyor. Konak kentin gözde ilçesi olmaktan çıkıp yaşanması zor olan bir ilçe haline geliyor. Aslında kentin imajını veren ilçesi Konak. Biz yerinde kentsel dönüşümü hayata geçirerek Konak’ı sağlıklı bir şekilde yenilemeyi, ilçemizde güvenli bir yaşam kurmayı hedefliyoruz. Bunun için, yaşayanları yerinden etmeyecek ve mahalle dokusunu yaşatacak, özgün mimarisiyle kentsel yaşam niteliğine katkıda bulunacak, sosyal ve teknik altyapı açısından yeterli, her türlü afete ve depreme dayanıklı, çevreye duyarlı, enerji verimliliği yüksek kentsel yenileme ve sağlıklaştırma projeleri uygulayacağız” ifadelerini kullandı. 

nilüfer çınarlı mutlu

“KONAK’I HER TÜRLÜ AFETE KARŞI DİRENÇLİ HALE GETİRECEĞİZ”

Konak’ın depreme ve her türlü afete karşı dirençli hale getirilmesinin öncelikli çalışma alanları olacağını belirten Mutlu, bu kapsamda kentli aktörlerin ve kurumların katılımıyla "Deprem Master Planı" ve "Afet Sakınım Planı" hazırlayacaklarını, her türlü uygulamayı bu planın öneri ve stratejileri kapsamında geliştireceklerini söyledi.

KONAK'TA HALK KONUT

Mutlu barınma problemiyle ilgili çözüm önerilerini de şöyle anlattı: "Konak’ta gittikçe derinleşen konut ve barınma sorununu çözmek için ilçemizdeki ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın konut sahibi olmalarını ve çok uygun koşullarda kiralık ev bulmalarını sağlayacak, 'Halk Konut Projesi'ni hayata geçireceğiz. Bu proje kapsamında, Konak’ta depreme ve her türlü afeyanıklı, çevreci binalar inşa ederek ihtiyaç sahiplerine uzun vadeli ödeme seçeneği sunacağız. Taksit ödeme durumu olmayanlara sembolik kira karşılığında barınma imkânı sağlayacağız. Öğrenciler için modern, konforlu, güvenli yurtlar yapacağız. Kentsel dönüşüm alanlarında kooperatif kurulmasını teşvik edeceğiz, altyapı ve proje ile destekleyeceğiz."

Konak_Pier_(2)

İzmir'deki terör propagandasına altı tutuklama İzmir'deki terör propagandasına altı tutuklama

'BELEDİYEDE KATILIMCI BÜTÇE'

Belediye bütçesini pek çok Avrupa kentinde uygulanan 'Katılımcı Bütçe' anlayışıyla yönetmeyi hedeflediklerini de belirten Mutlu, "Belediye bütçesinin yüzde 10'luk ya da 15’lik bir kısmının nasıl değerlendirileceğine halk karar verecek. Bu bütçe sonuçta halkın, Konaklının bütçesi. Son derece şeffaf bir şekilde, ilçede neye ihtiyaç olduğunu vatandaşa soracağız. Vatandaş karar verecek. Böylelikle belediye bütçesi de katılımcılık gözetilerek oluşturulacak" dedi.

Kaynak: Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU