TÜİK'in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten sendikalar, bu şekilde belirlenen zam oranının düşük ücretlere çare olmayacağını vurguluyor. Bugün Meclis Başkanlığı'na sunulacak teklifle en düşük memur maaşı 22 bin TL'ye çıkarılması öneriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Zam Konusunda Açıklamalarda Bulundu

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam konusunda konuşmuştu. Erdoğan, 6 aylık enflasyon oranının açıklanmasının ardından bu konuda adım atılacağını ifade etti. Zam için masada refah payı, seyyanen artış ve oransal artış olmak üzere 3 formül bulunuyor. Emeklilere kademeli bir zam yapılması bekleniyor. TÜİK'in açıklayacağı 6 aylık enflasyon verisine göre, memur ve memur emeklilerine toplu sözleşme gereği ikinci 6 aylık zam oranına ek olarak enflasyon farkı da uygulanacak. Memurların maaşlarında yapılacak artış farklılaşırken, emekli aylıklarında kademeli bir artış söz konusu olacak. Zamlı maaşlar Temmuz ayıyla birlikte ödenecek.

Mehmet Şimşek'ten enflasyon yorumu Mehmet Şimşek'ten enflasyon yorumu

TÜFE Beklentisi Yükseliyor

Merkez Bankası'nın Haziran ayı piyasa katılımcıları anketine göre, geçen ay yüzde 2,49 olan TÜFE artış beklentisi yüzde 2,81'e yükseldi. Cari yılsonu TÜFE artış beklentisi yüzde 38,55 olarak öngörülürken, 12 ay sonrası için artış beklentisi yüzde 30,65'e yükseldi. Asgari ücrette olduğu gibi yaklaşık yüzde 20 civarında beklenen enflasyon farkına refah payı eklenirken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yaklaşık yüzde 30-35 arasında bir zam bekleniyor. Maaş zammında diğer bir seçenek ise oransal olarak artış yapmak yerine seyyanen bir artış uygulamak olup, en düş

ük memur maaşına 10 bin TL seviyesinde seyyanen artış yapıldığında aile yardımı dahil en düşük maaş 22 bin TL'ye çıkarılmış olacak.

Emekliye Kademeli Zam

En düşük emekli aylığı şu anda 7 bin 500 TL seviyesinde bulunurken, zam kök maaş üzerinden yapılacak. Kademeli maaş artışı bu kök aylıklar üzerinden gerçekleştirilecek.

Sendikalar İsteklerini Dile Getiriyor

Sendikalar, kamu çalışanlarının maaşlarında asgari ücret uygulamasının olamayacağına dikkat çekiyor. KESK tarafından yapılan açıklamada, maaşların yoksulluk sınırının üzerinde olması gerektiği vurgulanarak, "Kamu emekçileri açlık sınırında, sefalet koşullarında yaşamaya mahkûm edilemez!" denildi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası da "Kamu emekçileri açlık sınırında, sefalet koşullarında yaşamaya mahkûm edilemez! Kamu emekçilerinin talebi net: Yoksulluk sınırının üzerinde ücret ve insanca çalışma koşulları" açıklamasını yaptı.

Hekimlerin Durumu da Zor

En düşük memur maaşının 22 bin TL'ye yükseltileceği ifade edilirken, diğer memurlar ve emekliler için bir düzenlemenin olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Ankara Tabip Odası, hekimlerin ve emekli hekimlerin durumuna dikkat çekerek, yoksulluk sınırının üzerinde bir artış yapılması gerektiğini belirtti. Açıklamada, "Yoksulluk sınırının çok altında olan emekli hekim maaşlarında yapılacak artışın, en düşük memur maaşında yapılacak artışın gerisinde kalması, yoksullukta eşitlemeye gidilmesi anlamına gelmektedir" denildi. Emekli hekimlerin yaşamlarını sürdürmekte zorlandığı ve aylıklarının kabul edilemez düzeyde olduğu ifade edildi. Farklı sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan hekimler arasındaki adaletsizlik giderilmeli ve bütün emekli maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ