Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yürütülen Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) çalışması, 2024 yılında 4, 8 ve 10. sınıf öğrencileri için 21 Nisan - 10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

ABİDE Nedir?

Açılımı "Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi" olan ABİDE, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından iki yıllık dönemler halinde yürütülen bir araştırmadır. Bu araştırma kapsamında, 4, 8 ve 10. sınıf düzeylerinde eğitim gören öğrencilerin Türkçe, matematik ve fen bilimleri alanlarında kazandıkları bilgi ve becerileri ulusal düzeyde değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

ABİDE'nin Amacı Nedir?

ABİDE'nin temel amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri gündelik yaşamda kullanabilme durumlarını gerçek yaşam senaryoları aracılığıyla eleştirel düşünme, problem çözme, muhakeme etme, yorum yapma gibi üst düzey düşünme becerileri üzerinden ölçmektir. Bu sayede, MEB, öğrenci başarısını analiz etmeyi, eğitim politikalarını geliştirmeyi ve öğretim programlarını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. K12 Beceriler Çerçevesi Türkiye Bütüncül Modeli gözetildiğinde bilişsel becerilerin yanında öğrencilerin sosyal-duygusal öğrenme becerileri de ABİDE araştırması kapsamında uygulanan öğrenci, öğretmen ve okul yöneticisi anketleriyle ölçülmektedir.

ABİDE Hangi Okullarda Uygulanmaktadır?

ABİDE araştırması kapsamında geliştirilen başarı testleri ve anketleri, ülkemizde 4, 8 ve 10. sınıf düzeylerinde eğitim gören öğrencilerin bulunduğu örgün eğitim kurumlarında Nisan-Mayıs ayları içerisinde uygulanmaktadır. 2024 yılında ise ABİDE uygulaması 81 ilden yaklaşık 230 bin öğrencinin katılımıyla 21 Nisan - 10 Mayıs tarihleri arasında yapılacaktır.

ABİDE Ne Zamandan Beri Uygulanmaktadır?

ABİDE izleme çalışması ilk olarak 2016 yılında 8. sınıf düzeyinde Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında yapılmıştır. 2018 yılında aynı alanlarda 4. ve 8. sınıflar düzeyinde yapılmıştır. Pandemi dolayısıyla 2020'de yapılması planlanan döngü 2022 yılına ertelenmiştir. ABİDE 2022 döngüsü, 4, 8 ve 10. sınıflar düzeyinde Türkçe, matematik ve fen bilimleri alanlarında yapılmıştır.

ÇYDD'den müfredat değişikliğine tepki: Seyirci kalmayacağız! ÇYDD'den müfredat değişikliğine tepki: Seyirci kalmayacağız!

ABİDE'de Hangi Soru Türleri Kullanılmaktadır?

ABİDE'de; çoktan seçmeli, çoklu seçim ve açık uçlu soru türleri kullanılmaktadır. Sorular, öğrencilerin bilgi ve becerilerini farklı boyutlarda ölçmeye yönelik olarak hazırlanmaktadır.

ABİDE'ye Katılan Okul ve Şubelerin Seçiminde Hangi Yöntemler Kullanılmaktadır?

ABİDE araştırmasına katılacak olan okul ve şubelerin seçim işlemi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tabakalı seçkisiz örnekleme yöntemiyle yapılmaktadır. Bu yöntem sayesinde, ülkemizin farklı coğrafi bölgelerinden, farklı sosyo-ekonomik düzeylerden ve farklı okul türlerinden öğrenciler araştırmaya dahil edilmektedir.

Editör: Utku Çelik