Hükümet, yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde ikinci teklifini sundu. Buna göre 2024 yılı için ilk altı ayda yüzde 14 olan artış, yüzde 15’e çıkarıldı. İkinci altı ay için ise teklif yüzde 9’dan yüzde 10’a yükseltildi. 2025 yılı için ise ilk altı ayda yüzde 6 ve ikinci altı ayda yüzde 5 teklifi sabit kaldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal haklara yönelik olarak şu açıklamayı yaptı: “Birinci dereceye ulaşan kamu görevlilerine 3600 ek gösterge getirilmesi konusunda çalışma yapacağız. Kamu görevlilerinin disiplin cezalarına ilişkin belirli şartlarda disiplin affı çalışması yapacağız. İstişari yapılara görevde yükselmeyi belirli düzeylerde yapılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Memurlara hac izni, TOKİ konutlarında öncelik, engelli memurlara kamu lojmanlarında kolaylık sağlanması açısından istişare içinde bulunacağız.”

Kamu Emekçilerinin Tepkisi

Hükümetin teklifine kamu emekçileri tepki gösterdi. KESK tarafından yapılan açıklamada, hükümetin teklifinin enflasyonun gerisinde olduğu belirtildi. Teklifin önceki dönemlere kıyasla daha yüksek gibi görünse de enflasyonun gerisinde kaldığı vurgulandı. Kamu emekçilerinin bu teklifi kabul etmediği ve fiili mücadeleye devam edecekleri ifade edildi. Açıklamada, “Hak verilmez, alınır” vurgusu yapıldı.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de hükümetin teklifini kabul etmediklerini belirtti. Teklifin görünüşte revize edilmiş gibi görünse de kabul edilemez olduğunu ifade etti. Bozgeyik, bundan sonra da fiili ve meşru mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, teklifin anlaşılmadığını ve masanın tek iyimser tarafının sosyal haklarla ilgili cümleler olduğunu belirtti. Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise hedeflenen enflasyonla ücret belirlemenin yeterli olmadığını vurgulayarak refah payının olmazsa olmaz olduğunu ifade etti.

Toplu Sözleşme Süreci Nasıl Devam Edecek?

Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması durumunda, süreç şöyle işleyecek:

Ulaştırma sektöründe yeni fikirler konuşuldu Ulaştırma sektöründe yeni fikirler konuşuldu
  • Görüşmelerin sona ermesinden itibaren 3 gün içinde taraflar, Uzlaştırma Kurulu’na başvuracak.
  • Uzlaştırma Kurulu, 15 gün içinde tarafları uzlaştırmaya çalışacak.
  • Uzlaştırma Kurulu, uzlaşma sağlanamadığı takdirde, 5 gün içinde raporunu Başbakanlığa sunacak.
  • Başbakanlık, raporu 15 gün içinde Bakanlar Kurulu’na sunacak.
  • Bakanlar Kurulu, raporu değerlendirerek son kararı verecek.

Bu süreçte kamu emekçileri, haklarını almak için eylem ve grev hakkını kullanabilecek. Kamu emekçileri, toplu sözleşme sürecinin sonucunu merakla bekliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ