MERT YASİN ALPDÜNDAR- İzmir'de BASK Konfederasyonu'na bağlı Birlik Sağlık Sen, Hekimsen, Anadolu Sağlık Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sağlık Hak Sen, Bağımsız Sağlık Sen üyesi memurlar, tam gün iş bıraktı. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önününde basın açıklaması yapan memurlar, geçim şartları iyileştirilmediği takdirde ek iş yapmak zorunda kalacaklarını söylerken, kurdukları simit, patates, soğan ve limon tezgahlarında satış yaparak zam protestosu gerçekleştirdi. Memurlar adına basın açıklamasını okuyan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Biz memurlar olarak en düşük memur maaşı olan 22 bin TL’yi kabul etmiyoruz. Zamlı maaşları almadan, milletin sırtına yüklenen vergi yükünü kabul etmiyoruz.” dedi. 

AHMET-DOGRUYOL-2

‘22 BİN TL’Yİ KABUL ETMİYORUZ’

Doğruyol, “Biz memurlar olarak en düşük memur maaşı olan 22 bin TL’yi kabul etmiyoruz. Zamlı maaşları almadan, milletin sırtına yüklenen vergi yükünü kabul etmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının seçimden önce vermiş olduğu sözlerden biri de, en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından az olmayacağıdır. Bu söz verildiğinde asgari ücret 8 bin 500 TL idi. Yani en düşük memur maaşı asgari ücretin 2.5 katı olacaktı. Ancak bu gün asgari ücret 11 bin 402 TL’dir. Söz verilen tarihe göre en düşük memur maaşının bu gün 29 bin 400TL olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

Detay-2


‘ADALETSİZ ÜCRET SİSTEMİNİ KABUL ETMİYORUZ’

TBMM'de görüşülecek kanun teklifinin revize edilmesi gerektiğini dile getiren Doğruyol, "Birlik Sağlık Sen olarak bu kadar adaletsiz bir ücret sistemini kabul etmemiz mümkün değildir. TBMM meclisinde bu yanlıştan dönülmelidir. Kanun teklifi TBMM’de revize edilerek, en düşük dereceli memur maaşının yoksulluk sınırı olan 33 bin 500 TL seviyelerine getirilmelidir" diye konuştu. 

DETAY-1

‘TÜİK İNANDIRICILIĞINI YİTİRMİŞTİR’

TÜİK’in inandırıcılığını kaybettiğini dile getiren Ahmet Doğruyol, "Memur maaş artışlarında enflasyon verilerinin temel unsur olarak alınması ve enflasyon verilerini açıklayan resmi kurum TÜİK’in  haziran ayı enflasyon rakamlarını yıllık, yüzde 38,21 olarak açıklarken, bağımsız bir araştırma, yıllık yüzde 108.58 açıklamasını kim nasıl izah edebilir? Yıllık enflasyon oranının yüzde 38.21 olduğunu hükümet ve TÜİK yetkilileri inanıyor mu ki memur ya da vatandaş inansın. Enflasyon verileri konusunda TÜİK maalesef inandırıcılığını yitirmiştir” diye söyledi. 

DETAY

TALEPLERİNİ SIRALADI

Memurun taleplerini de aktaran Doğruyol, "TBMM görüşülecek olan memur maaşlarında en düşük memur maaşı yoksulluk sınırı olan 33 bin 500 TL seviyelerine getirilmelidir. Memur maaşlarında vergi oranları yüzde 15 ile sınırlandırılmalıdır. Mevcutta 5 kalem olan memur maaşları tek kalem olmalı ve memura ödenen tüm ödemeler emekli ikramiye ve emekli maaşına yansıtılmalıdır. Memur maaşları eşel-mobil sistemine göre reel enflasyon ve huzur payı olarak ödenmelidir. Meslekler, unvanlar arasında bu kadar adaletsizlik varken paydaşlar ile bir araya gelip kökten çözüm günü yerine günü geçiştirmeye çalışmak doğru değildir" dedi. 

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR