iktidarının eğitim politikalarında yeni bir dönüm noktası olacak gibi görünen düzenleme çalışmasıyla, lise eğitiminin yeniden yapılandırılması hedefleniyor. Sabah gazetesinin aktardığına göre MEB’in gündeminde, lise yıllarını zorunluluktan çıkaracak ya da kademeli hale getirecek 3 farklı model bulunuyor. Bunlar, “3+1 modeli”, “2+2 modeli” ve “yaş modeli” olarak sıralanıyor.

Masadaki 3 Model

3+1 Modeli: Lise eğitiminin ilk 3 yılı zorunlu olacak, 12. sınıf ise üniversiteye hazırlık yılı olarak yapılandırılacak. Öğrenciler 3 yıl sonunda diploma alabilecek.

2+2 Modeli: İlk iki yılın ardından öğrencilere diploma verilecek. Akademik kariyer isteyenler eğitime 2 yıl daha devam edecek.

Yaş Modeli: Zorunlu eğitim 16 yaşında sona erecek. Diğer bir senaryoya göre ise lise eğitimi tamamen isteğe bağlı hale gelecek.

Bakanlığın, merkezi sınav baskısını azaltmak ve “esnek” bir yapı kurmak gerekçesiyle bu modelleri gündeme aldığı belirtiliyor. Yeni sistemin, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Kabine toplantısında değerlendirilmesi bekleniyor.

“Zorunlu Eğitim Tartışmaya Açılamaz”

Eğitimde bu radikal dönüşüm önerilerine muhalefetten tepki geldi. Eski CHP milletvekili ve eğitimci Yıldırım Kaya, zorunlu eğitimi parçalama çabalarının Cumhuriyet değerlerine yönelik bir saldırı olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

Saç ekiminden etkili sonuç almak için uzmanından öneriler Saç ekiminden etkili sonuç almak için uzmanından öneriler

“Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in tartışmaya açtığı modeller, çocukların eğitim hakkını ellerinden almak, onlar erken yaşta piyasaya ve cemaatlere teslim etmek anlamına gelir.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in döneminde, proje okulları eliyle nitelikli öğretmenler tasfiye edildi, tarihi Anadolu ve Fen Liseleri işlevsizleştirildi, müfredat gerici ve piyasacı bir anlayışla yeniden yazıldı. Şimdi  ise zorunlu eğitimin lise ayağını parçalayarak çocuklarımızın eğitim hakkı elinden alınmak isteniyor.

Kaya, zorunlu eğitimi zayıflatmak yerine güçlendiren şu önerileri sundu:

Zorunlu eğitim 1+8+3 şeklinde yapılandırılmalı, lise son sınıf da dahil edilmeli.

Üniversite sınavı baskısı, zorunlu eğitimi parçalayarak değil, ölçme-değerlendirme sisteminin reformu ile azaltılmalı.

Laik, bilimsel, kamusal ve parasız eğitim hakkı tüm çocuklara sağlanmalı.

Fırsat eşitliğini temel alan bütüncül modeller geliştirilerek, eğitimin birliği korunmalı.

Kaynak: Haber Merkezi