TürkiyeMatematik Yarışması Platformu'nun İlkokul, ortaokul ve lise dönemindeki öğrencilerin matematiğe olan ilgisini artırmak amacıyla düzenlediği Türkiye Matematik Yarışması'nda dereceye giren çeşitli şehirlerden 300 ve Azerbaycan'dan 35 öğrenciye İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) düzenlenen ödül töreniyle madalyaları dağıtıldı.
Türkiye Matematik Yarışması, bu yıl Azerbaycan'daki gençlerin de katılımına açık olarak yapıldı. Türkiye Matematik Yarışması Platformu tarafından 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı'ndan bu yana aralıksız düzenlene yarışmaya, bu yıl 8 bin 200 öğrenci başvurdu.
Yarışmanın bilim kurulunu ise, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden ve okullarından matematikçiler oluşturdu. Matematiğe ilgi duyan tüm öğrencilere açık gerçekleşen yarışmanın içeriği, Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatına uyumlu bir şekilde, uluslararası akran kazanımları da göz önünde bulundurularak bilim kurulu üyeleri tarafından hazırlandı. Matematik olimpiyatlarını andıran yarışmada, öğrencilerden kendilerine iletilen sorulara doğru ve hızlıca yanıt vermeleri istendi. Türkiye'nin çeşitli şehirlerden 300 ve Azerbaycan'dan 35 öğrenci, yarışmada dereceye girmeyi başararak madalyanın sahibi oldu. Dereceye girenlere madalyaları İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen ödül töreniyle verildi.
ÖNCE ÇALIŞTAY, SONRA YARIŞMA
İEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gözde Yazgı Tütüncü, gençlerin heyecanına ortak olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtip, 'Üniversitemizdeki öğrencilere nitelikli bir eğitim imkanı sağlamanın yanı sıra ortaokul ve lise düzeyindeki gençlerimizin matematiğe ilgisini artıracak, matematiği sevmelerini sağlayacak etkinlikler gerçekleştirmeyi de çok önemsiyoruz. Geçtiğimiz aralık ayında da İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yaparak 'Mesleğimde Matematik Çalıştayı' düzenlemiştik. 14 liseden 140 öğrenci ve 28 öğretmenimizi kampüsümüzde bir araya getirmiştik. Bunlara ek olarak bu yıl da Türkiye Matematik Yarışması'nın İzmir ayağını üniversite olarak biz gerçekleştirdik. Yarışmanın ardından ödül törenine de ev sahipliği yaptık" dedi.
BİRÇOK MESLEKLE İLİŞKİLİ
Prof. Dr. Tütüncü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Matematik, günümüzdeki birçok meslekle çok yakından ilişkisi olan bir alan. İletişimden işletmeye, 'metaverse' kavramından blockchaine kadar birçok alanda matematiği kullanıyoruz. Meslek tanımları ve teknoloji gelişse de matematiğe olan gereksinim hep aynı. Günlük yaşam becerilerinin kazanılması, konulara farklı bakış açılarıyla yaklaşma yeteneğinin gelişmesi için de matematik çok önemli. Bu noktada gençlerimizi erken yaşta matematiğe teşvik edecek her etkinliğe, bölüm olarak katkı sunmaya hazırız."