NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'nin yanı sıra Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de son 50 yılda deniz suyu sıcaklıklarının arttığını belirtti.

Deniz Sıcaklıklarında Dramatik Artış

Prof. Dr. Tecer, atmosfer sıcaklıklarının yanı sıra deniz suyu sıcaklıklarının da arttığına dikkat çekerek, Marmara Denizi'nin özellikle 1970 yılından itibaren 2,5 santigrat derece arttığını ifade etti. Uzun dönemli ortalama sıcaklıkların 1970 yılında 15,3 santigrat derece iken, geçtiğimiz yıl itibarıyla bu değerin 17,8 santigrat dereceye yükseldiğini vurgulayan Tecer, bu durumun toplamda 2,5 santigrat derecelik ciddi bir artışı temsil ettiğini belirtti.

Ümit Özlale İYİ Parti'ye döndü Ümit Özlale İYİ Parti'ye döndü

Bölgesel Etkiler

Sadece Marmara Denizi'nde değil, aynı zamanda ona bağlı Karadeniz ve Ege Denizi'nde de sıcaklıkların arttığını belirten Prof. Dr. Tecer, Karadeniz'de 0,9 santigrat derece, Ege Denizi'nde 1,4 santigrat derece ve Akdeniz'de 1,2 santigrat derece artış olduğunu açıkladı. Bu durumun denizlerdeki ekosistemleri nasıl etkilediğini açıklayan Tecer, sıcaklıklardaki bu artışın çeşitli olumsuz etkilere yol açtığını ifade etti.

Sıcaklıkların Etkileri ve Müsilaj Sorunu

Deniz sıcaklıklarındaki artışın çeşitli çevresel etkilere neden olduğunu belirten Prof. Dr. Tecer, bu etkiler arasında en dikkat çekeni olarak yaşadığımız müsilaj sorununu gösterdi. Sıcaklıkların artmasıyla müsilaj oluşumunun tetiklendiğini ifade eden Tecer, bu durumun halen devam ettiğini ve deniz ekosistemini olumsuz etkilediğini söyledi.

Sıcaklık Artışının Geniş Perspektifi

Prof. Dr. Tecer, denizlerdeki sıcaklık artışının geniş perspektifte bir küresel sendroma işaret ettiğini belirterek, balık popülasyonlarındaki değişiklikleri ve deniz ekosistemlerindeki dengesizlikleri vurguladı. Sıcaklık artışının sucul ortamlarda çeşitli etkilere yol açtığını ve bu durumun balıkların yanı sıra denizanası gibi daha az oksijenle yaşayabilen canlıların artmasına neden olduğunu açıkladı.

Kaynak: DHA