Afet nedeniyle bu sene rekoltenin geçtiğimiz yıla göre düştüğünü kaydeden Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, "Tarım Bakanımız geçen sene telekonferansla fiyatı açıkladı 12 buçuk lira olarak. Çiftçimizin bu sene fiyat beklentisi 16 buçuk lira. İnşallah çok yakın zamanda gelir hem rekoltemizi hem fiyatı açıklar, üreticimizi memnun edecek bir fiyat açıklar'' dedi.

Yaklaşık 10 gün önce hasadına başlanan Manisa’nın coğrafi tescilli çekirdeksiz Sultani üzümünde hasat tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle Alaşehir ve Sarıgöl bölgesinde yaş üzüm olarak ihracatı yapılan üzümler diğer ilçelerde ise kurutmalık için sergilere serilmeye başlandı.  Manisalı üreticiler, iklim koşulları nedeniyle düşen rekolte ve girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı kuru üzümde en az 16,5-17 lira arasında bir fiyat beklentisi içinde olduklarını söylediler.

Mağdur edilmemeliyiz

Manisalı üzüm üreticisi Ali Can Türü, “Bu sene verim çok düşük oldu. Soğuk haca ve don olması dolayısıyla verim az oldu. İnşallah yetkililer fiyatı tatmin edici verir de bu mağduriyetimiz giderilir. Taban fiyatı 16,5  veya 17 TL beklentimiz var. Tarım bakanımızdan bizi mağdur etmemesini istiyoruz” dedi.

Üretici bir yıllık emeğini alacak

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ ise 2021 üzüm hasadının yeni başladığını belirterek, şunları söyledi:
“Çiftçimiz burada bir yıllık emeğinin karşılığını almak için üzümlerini sergiye sermeye başladı. Bu sene iklim şartlarından dolayı don, soğuk, sıcaklık dolu derken rekoltemizi düşürdü. Burada rekolte beyan etmiyoruz bunu Tarım ve Orman Bakanımız açıklayacaktır.  Tarım Bakanımız geçen sene telekonferansla fiyatı 12,5 TL olarak açıklamıştı. Çiftçimizin bu sene fiyat beklentisi 16,5 TL'dir. İnşallah çok yakın zamanda gelir hem rekoltemizi hem fiyatı açıklar. Üreticimizi memnun edecek bir fiyat açıklanmasını bekliyoruz. Üreticimiz bir senelik emeğinin ve alın terinin karlılığını bekliyor.  Hayırlı ve bol bereketli bir yıl diliyoruz. .  Girdi maliyetlerimiz geçen seneye göre çok büyük arttı. Gübrede, mazotta, elektrikte, ilaçta işçilikte tamamında yüzde 20 ile yüzde 150 arasında artış gerçekleşti. Bu artışları da göz önünde bulundurularak çiftçiyi mağdur etmeyecek bir açıklama bekliyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Tarım bakanımızın çiftçimizin her daim yanında olduklarından bu dönemde de üzümcümüzün yanında olacaklarından hiç şüphemiz yok. Çiftçimizi mağdur etmeyecek bir fiyat belirlenir ve üreticimizin yüzü güler.”